В ранните години на грандиозната колоездачна обиколка на Франция се се употребявали цигари и алкохол

Преди броени дни във Флоренция бе дадено началото на 111-ото издание на Тур дьо Франс - най-голямата, най-престижна и най-трудна колоездачна обиколка на планетата. Титлата си оспорват актуалният шампион Йонас Вингегор и словенецът Тадей Погачар, като датчанинът ще трябва да докаже, че е в оптимална форма след тежкото падане по-рано тази година, довело до престой в болница.

Според сайта на компанията, чието рекламно лице е футболната легенда Христо Стоичков, именно Погачар е големият фаворит да си върне титлата, печелена в последните две години големия му съперник. Това се дължи и на тежките контузии и фрактури, с които Йонас Вингегор трябваше да се справи.

Докато феновете на колоезденето със затаен дъх следят битките из Алпите и Пиринеите, вижте интересни факти, свързани с винаги епичния и много вълнуващ Тур дьо Франс, нищо, че сега върви и Европейско, и Копа Америка, а вече и тенис класиката Уимбълдън.

Тази година Тур дьо Франс за първи път започна в Италия

Стана традиция Обиколката на Франция да пресича и други държави. Тази година честта да й даде старт бе оказана на Италия - за първи път, докато през миналата година това се случи в Испания. Целта е с този ход е ясна - още повече популярност, а оттам и приходи.

Рекордът за най-много изминати километри в един тур 5745

Представяте ли си да ви се наложи да изминете 5745 километра с велосипед, при това - за по-малко от месец? Именно това се случва през 1926 година, когато се провежда най-дългият до този момент Тур дьо Франс. Само за сравнение, това разстояние може да се сравни с 63 000 футболни игрища. И още едно сравнение - тази година общото изминато от колоната разстояние ще е 3492 км. 

Има Тур дьо Франс и за жени

Дамите имат свой Тур дьо Франс - не наравно с мъжете, а отделно. Първият опит за това се прави между 1984-та и 1989 г., но тогава този експеримент не се радва на особена популярност. През 2022 г. обаче женското състезание е възобновено, макар и засега да се провежда само за осем дни. 

123 000 калории за три седмици

Нужна е много енергия, за да издържиш на цялостното натоварване на Обиколката на Франция. Изчислено е, че всеки един от колоездачите приема средно по 123 900 калории в рамките на трите седмици, в които протича надпреварата.

Тур дьо Франс се заражда като идея за маркетинг

Днес Обиколката на Франция е най-престижното състезание по колоездене в света, но през 1903 година то се заражда чисто и просто като… маркетинг идея. Негов създател е Анри Дегранж, който по това време е редактор за изданието L’Auto, превърнало се години по-късно в най-престижния спортен вестник в света - “Екип”. Неговата цел е да популяризира вестника из цяла Франция, като тогава не е предполагал, че е дал началото на едно от най-комерсиалните ежегодни състезания в света.

Най-младият шампион в историята на Тур дьо Франс

Анри Корне е само на 19 години, когато през 1904 г. той печели второто издание на Тур дьо Франс. И до днес той е най-младият шампион в цялата история на състезанието. Тогава надпреварата е била доста различна, сравнено с днес, но въпреки това постижението му е впечатляващо.

Някога колоездачите са пушили по време на състезанието

Днес пушенето със сигурност не се препоръчва при активни спортисти, а и по принцип, но през 20-те години на миналия век то се е считало дори за полезно в това отношение. Тогава колоездачите често са пушили по време на каране, защото са вярвали, че това “отваря” дробовете им, подготвяйки се за изкачване. 

Алкохолът също не е бил забранен

И още един също толкова интересен факт. Редом с цигарите, състезателите са прибягвали и до алкохол, защото са вярвали, че това притъпява мускулни болки и такива при падания. Алкохолът в Тур дьо Франс обаче е официално забранен през 60-те години, тъй като е приет за забранен стимулант.

Американец печели Тур дьо Франс за първи път едва през 1997 г.

САЩ трябва да почакат дълго, преди да имат свой шампион в “Тур дьо Франс”. Това се случва през 1987 година, когато Грег Льомонд успява да триумфира в състезанието. Впоследствие Ланс Армстронг го прави седем поредни пъти, но титлите му са отнети заради признанието за системно вземане на допинг.

Както винаги, Тур дьо Франс 2024 предлага нестихващи емоции за феновете. А кой е вашият фаворит за титлата този път?