Кристиян Душев ще се състезава за националния отбор на Турция по кану-каяк. Това разкрила неговата майка Огняна Душева пред “Тема Спорт”. 18-годишният състезател е заедно с майки си от два дни в курорта Анталия.
 
Огняна Душева, която е бронзова медалистка от олимпиаските игри в Сеул през 1988 г. и международен съдия, е треньор на националните отбори на Турция за юноши и мъже. Тя оглавява и новосъздадения в Анталия клуб по кану-каяк.
 
Нейният съпруг Андриан Душев е бронзов медалист на двойка каяк от Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Техният син Кристиян е един от най-перспективните състезатели по каяк в България. Дъщеря им Олимпия Душева също се състезава в този спорт и е шампионка на Турция в своята възрастова група на 5000 и 1000 метра. В момента тя е в Унгария при баща си, щойто е треньор на олимпийската шампионка Наташа Янич.
 
В осъществяването на контактите с институциите в югоизточната ни съседка помощ е оказал турският консул в Пловдив Джунейт Явузджан. Освен със спортните си успехи Кристиян Душев стана известен, когато на 6 декември 2009 г. спаси в Гребната база в Пловдив човек, паднал в ледените води. Младият каякар бе награден от кмета Славчо Атанасов с грамота и почетен плакет./БЛИЦ