Тъжна новина долетя от Сливен. На 77-годишна възраст почина един от най-големите ни лекоатлети - Михаил Желев. Кметът на Сливен Стефан Радев с болка съобщи за кончината на Спортист на България за 1969 г.

"Изказвам своите съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес. Загубата е голяма не само за неговите близки, приятели, но и за цялата спортна общественост. Напусна ни един голям спортист, човек и почетен гражданин на Сливен. Той ще остане в историята на сливенската лекоатлетика като носител на голямата награда „Златен шпайк“ и пример за високо спортно майсторство и дисциплина. Поклон!", написа Стефан Радев на страницата си във "Фейсбук".

Роденият на 15 юли 1943 г. в Сливен Михаил Желев печели европейската титла през 1969 г. в коронната си дисциплина 3000 метра с препятствия. Същата година е избран за Спортист на България и печели "Златен шпайк" за най-добър бегач в Европа. На шампионата на Стария континент в Атина Желев финишира за 8.25.02 минути - републикански рекорд. Постижението му е подобрено чак след 45 години - от Митко Ценов през 2014 г.

Желев е участник на две Олимпиади - 1968 г. в Мексико и 4 години по-късно в Мюнхен. В Мексико завършва шести на 3000 метра с препятствия и става първият български лекоатлет, класиран в шестицата на олимпийски игри. 

През кариерата си Желев поставя осем национални рекорда - на 5000, 10 000 и 3000 метра стийпълчейз и четири рекорда в зала - на 1500 и 3000 метра. Той е петкратен балкански шампион. 

Поклон! Мир на душата му!

Екипът на БЛИЦ поднася искрени съболезнования на семейството на Михаил Желев.

 

?? Изказвам своите съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес....

Публикувахте от Стефан Радев в Вторник, 5 януари 2021 г.