Четирикратният носител на Купа Стенли и трикратен победител в Купата на Канада Уейн Грецки стана световен посланик на Кунлун Ред Стар. Новината беше съобщена от пресслужбата на китайския клуб от Континенталната хокейна лига.

57-годишният бивш канадски хокеист, известен като Великия (The Great One), ще направи опит повиши интереса към хокея на лед в Китай. Той ще открие верига собствени школи „Кунлун-Грецки“ за играчи между 8 и 17 години. Първите два филиала ще бъдат открити през септември в Пекин и Шенжен. Освен тези два града Грецки ще посети и Шанхай, където ще бъде в периода 12-18 септември.

„Присъствието на Уейн Грецки ще даде огромен тласък на развитието на хокея в Китай и интереса на младите. Неговият принос към този спорт е неоценим. Със сигурност ще помогне много на нашата нация, която се готви за домакинството на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, обяви изпълнителният директор на Кунлун Ред Стар Ао Ман.

„Очаквам с нетърпение първото си посещение в Китай през следващия месец, както и възможността да стана партньор на Кунлун Ред Стар в развитието на хокея на лед в страната. Искам да се запозная и помогна на големите хокейни таланти на Китай“, коментира Грецки.

Кунлун Ред Стар през тази есен ще започне третия си сезон в КХЛ. При дебютното си участие дори стигна до плейофите през сезон 2016/17. Китайският клуб има свои отбори в първенствата на Младежката хокейна лига и Висшата хокейна лига на Русия.