Унгарецът Гергей Алмаши ще гребе за България в каяка. От международната федерация и унгарската централа вече е получено разрешение. А за да стартира на олимпиадата в Лондон през 2012 година, ще трябва да вземе български паспорт. Първият старт на Алмаши за страната ни ще е на световната купа в Сегет (Унгария) от 28 май.

30-годишният национал ще се състезава в едноместна и двуместна лодка на спринтовата дистанция 200 метра, като все още не е определен партньорът му в двойката. Унгарецът има два бронзови медала от европейско първенство за юноши, информира "Труд". Той не взе участие на контролата в Пловдив, защото нямаше спринтова дистанция. Алмаши обаче изгледа гонките.

Най-бърз в каяка бе Мирослав Кирчев (Локомотив Пловдив), в кануто - Деян Георгиев (Левски), а при жените - Даниела Недева. Контролата бе изгледана и от Ласло Ковач (Унгария), консултант на националния отбор, в компанията на треньорите Петър Мерков, Милко Казанов и Евгени Недев. На канала бе и двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов.

За националите първото състезание за сезона ще е на световната купа във Виши (Франция) от 7 до 9 май. Там ще стартират Деян Георгиев (кану), Мирослав Кирчев (каяк) и дуетът Петко Москов - Росен Димитров при каякарите. /БЛИЦ