Историческото постижение на плувеца Цанко Цанков във водите на Тихия океан на 28 август тази година беше възнаградено от българската общност в Калифорния с 1300 щатски долара. Наградата е като бонус за успешното завършване на маратона от остров Каталина до Лос Анджелис с дължина от 37 километра.

Поради тази причина част от нашите сънародници в Ървайн и региона на Лос Анджелис решиха да отворят дарителска сметка и да съберат въпросната сума, която по курса на деня е 2,384.57 лева. Както е известно, Цанко Цанков стана първият българин, който има вече две състезания от най-трудните плувни маратони в света Ocean 7 ( през 2022 Гибралтарския проток) .

„ Тази сума ни изненада много приятно и малко неочаквано. Огромна благодарност към тези хора отвъд Океана. Ние се видяхме с тях на няколко срещи в Ървайн и те решиха да отворят сметка за превода. Вчера я получихме и искаме чрез вас отново да им кажем едно голямо благодаря.  

Цялата сума ще бъде за подготовката на Цанко Цанков през 2024 година, а в средата на този месец ще обявим на пресконференция и следващите ни цели от веригата Ocean 7 за догодина. Също така ще представим и документален филм за състезанието на Цанко в Тихия океан“, каза неговият треньор и мениджър Николай Илиев.