Българският гросмайстор Веселин Топалов победи нигериеца Оладапу Аду в първата партия от първия кръг на турнира за световната купа по шахмат от 11 септември до 5 октомври в Баку (Азербайджан). Бившият световен шампион Веселин Топалов, който е поставен под номер 1, с белите фигури победи в първата партия на 49-тия ход нигериеца Аду. В първата партия от първия кръг българският гросмайстор Иван Чепаринов завърши реми с Александър Ипатов (Турция).

Утре Топалов и Чепаринов ще играят вторите си партии срещу същите съперници, като и двамата български гросмайстори ще бъдат с черните фигури. В надпреварата на директна елиминация участват 128 състезатели, като двама ще получат право на участие в следващия турнир на претендентите за световната титла. Победителите в отделните двубои ще бъдат определяни след изиграването на по две партии с разменени фигури.

При равенство ще се играе тайбрек. Общият награден фонд на Световната купа е 1,6 милиона долара, като победителят ще заработи 120 хиляди долара (96 хиляди след данъците).

Почти всички най-добри шахматисти ще се включат в състезанието с изключение на световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) и вицешампиона Вишванатан Ананд (Индия). Хикару Накамура (САЩ) и Фабиано Каруана (САЩ) вече заслужиха право на участие в турнира на претендентите, така че ако те завършат на първо и второ място, следващите двама най-добри ще вземат свободните квоти.