Една от най-талантливите хандбалистки на България – Боговеста Йосифова, е затворена насила в апартамент от собствената си майка Галя Петкова Илиева, научи БЛИЦ. Случката се разиграва в столицата на Кипър – Никозия, където Галя живее. Боги е родена през 1997 година в Габрово. Баща й Димитър Йосифов няма брак с майката на детето си. Когато момиченцето е на две годинки, тя ги изоставя и заминава за Кипър.
 
След като пораства, Боговеста започва да тренира хандбал в родния си град. И за отрицателно време развива уникалния си талант. Играе на поста десен гард и има убийствена лява ръка, с която посича противниковите врати. Сега обаче Боги е посечена от собствената си майка.
За какво точно става въпрос?
 
Според закона Боговеста няма право да напуска по своя инициатива пределите на България, тъй като не е навършила пълнолетие. Това трябва да се случи единствено с разрешението на двамата родители. Баща й Димитър и е дал своето пълномощно за неопределен период. Майката Галя обаче решава да издава въпросния документ година за година с условието Боги да отива при нея в Кипър за двайсетина дни, за да я вижда. В началото всичко е наред. Две години поред Боги отскача до Никозия, остава за кратко при майка си, след което тя й връчва пълномощното.
 3_7.jpg
Ужасът за русокосото момиче обаче настъпва това лято. На 23 юли Боговеста потегля отново за средиземноморския остров. Според предварителния план на 22 август хандбалистката трябва да се завърне в България, носейки със себе си разрешителното от майка си. Без него Боги не може да пътува в чужбина. А тъй като е спортистка, често и се налага. Още повече, че след няколко месеца предстои световно първенство за девойки в Норвегия. Галя Петкова Илиева обаче този път предприема смразяващи кръвта стъпки.
 
В деня, в който Боги се кани да хване самолета за София и има резервиран билет, майка й обявява, че няма да я пусне никъде. “Тука ще стоиш. Няма да се връщаш в България!”, изрепчила се в очите на Боговеста жената, която я е дарила с живот. Животът обаче се превръща в кошмар за 14-годишното момиче. Боги изпада в паника. Настоява час по-скоро да си тръгне. Не иска да остава при майка си, а да се завърне при баща си, защото той е човекът, който я е отгледал от мъничка. От периода, в който Галя си събира чукалата и потегля за Кипър.
 
Димитър Йосифов е този, който оттогава до днес е най-скъпото нещо на този свят за Боговеста. Той е всичко за нея – и баща, и майка. Истинската майка се държи като мащеха с детето си. Даже по-зле и от такава.
Галя я затваря в апартамента, забранява й да излиза оттам, докато Боговеста не свикне с мисълта, че краката и повече няма да стъпят в България. Боги намира спасение в телефонния апарат, който носи със себе си. Чрез него се свързва с баща си. Разказва му всичко, плачейки на глас. Шокът е толкова огромен, че тя даже обявява, че е готова да се самоубие. Боги страда за татко си, за роднините си, за приятелките си. Както и за хандбала, който е нейното бъдеще. Всички специалисти и предричат блестяща кариера. Как обаче да я продължи, след като жената, която трябва да й бъде най-близкият човек, се е превърнала в чудовище.
 
bogi1.jpg
 
Въпросната Галя, след като се преселва в Кипър, заживява с местен мафиот. Жени се за него и приема фамилията Яковиду. Преди две години обаче мъжът й е арестуван за пласиране на наркотици. Осъждат го на 6 години затвор. От 2009-а е зад решетките, а Галя живее сама.
 
Освен Боги най-тежко преживява драмата нейният баща Димитър. БЛИЦ се свърза днес с родителя, отгледал момичето. Ето неговият разказ:
 
“Потресен съм. Детето ми го няма. Този получовек, така наричам аз лицето Галя, съсипа моя живот и живота на дъщеря ни. Всъщност, ако трябва да съм по-точен – на дъщеря МИ. Това си е отвличане. Истинско отвличане! От 22 август не мога да мигна. Свързах се с нашия консул в Никозия. Свързах се с депутати, родом от Габрово. Въпросът, доколкото разбрах, е стигнал до министъра на външните работи Николай Младенов. Успях да осъществя контакт и с Интерпол. Но все още няма развитие. Казаха ми, че казусът бил сложен, а процедурата – бавна. А дните си минават. Детето ми страда. Боги е изпаднала в депресия. Тя е само на 14 години. Сега й се крепи психиката. Не искам и да си помисля какви последствия може да има този страховит ад. Първо обаче мечтая той да свърши. Боги да се върне тук, защото тя желае да е при мен и в България. Да играе хандбал, защото е национален състезател. Ако нейното желание беше да остане в Кипър, нямаше да ги има тези драматични събития. Но тя не иска стои там. Не иска да е при майка си.”
 
Редакцията на БЛИЦ силно се надява за светкавична реакция от всички инстанции, които могат да помогнат. Както и на реакция от страна на други колеги. Всъщност във фейсбук вече е създадена група, наречена: “Да си върнем Боговеста Йосифова-Боги в България!”. Засега има 284 членуващи, надяваме се те да се увеличат. И най-вече се надяваме Боги да е там, където я влече най-силно сърцето й -  при баща си, при близките си и в хандбалната зала.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ