Мураяма увековечи своите любими олимпийски шампионки - диамантените момичета на българския ансамбъл по художествена гимнастика.

Днес в японския град Мураяма официално бе открит паметника на българските "диамантени момичета" от ансамбъла по художествена гимнастика, който точно преди година на същата дата грабна олимпийската титла!

Планетата на гостоприемството, както нарекохме Япония и конкретно базата "Роуз Камп" в град Мураяма бяха любезни домакини на нашите момичета в няколко подготвителни лагера, основаха фен-клуб на нашите гимнастички, пееха българския химн и ги подкрепяха през цялото време! Днешното събитие е поредното доказателство за уникалността на японската гостоприемност, уважение и респект към победителите.

Някои хора смятат, че този паметник е просто нещо като наследство, което да ни напомня какво се е случило, но това далеч не е така.

"Това е паметник на ангажимента за превръщане на Куахаус и района на спортната зала в свещено място за художествена гимнастика в чест на българския златен медал.

Паметникът е обещание да превърнем Куахаус и района на гимнастическия салон в свещено място за художествена гимнастика. Той е обещание да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България.

Този паметник стои на нашата свещена земя на художествената гимнастика. След години златните момичета ще се превърнат в нашите духове-пазители.

Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек положи клетва пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!", емоционално говори г-н Кацухико Ягучи - отговорник за базата "Роуз Камп" в град Мураяма, където националният отбор на България провеждаше своите подготвителни лагери.

На тържественото откриване присъстваха: кмета на Мураяма Такао Шифу, членовете на Японско-българската асоциация в Мураяма, с председател г-н Ишикава

г- н Ягучи Кацухико, основна движеща сила зад отношенията между България и Мураяма, доброволците от тренировъчните лагери,

децата от клуба по художествена гимнастика в Мураяма, заедно с техните треньори и граждани на Мураяма.

Снимката на паметника е на официалния фотограф на БФХГ Анна Недкова.