Федерацията по борба официално обяви, че всички национални треньори - мъже, жени, юноши, девойки и техните щабове, са освободени. Решението беше взето единодушно от Управителния съвет, който заседава в зала "Диана" на комплекс "Дианабад".

Преди да се стигне до него селекционерите в свободния и класическия стил при мъжете и жените - Симеон Щерев и Братан Ценов, дадоха отчет за представянето на борците ни на Олимпиадата в Лондон. Ценов подаде и оставка, като аргументира решението си със слабото представяне на отбора на Игрите. Той посочи за свой заместник помощника си Стоян Добрев.

Управата даде слаба оценка за представянето на мъжете и в двата стила, а Станка Златева, която донесе единствения медал за България в борбата - сребро, получи много добра.

"На следващия Управителен съвет ще решим кои ще са треньорите и техните щабове", заяви президентът на федерацията Валентин Йорданов.

"Решението за освобождаването е единодушно, на Управителния съвет. Все пак започваме нов олимпийски цикъл. Но това не означава, че досегашните треньори няма да останат в новите щабове. Специално от Симеон Щерев сме много доволни, професионалист е", добави легендата.

Като причини за слабото представяне на Игрите Валентин Йорданов посочи не само треньорски грешки, но и на състезателите.

"Не може Радослав Великов да води 10 секунди преди края, да даде точка и да загуби срещата. Не може световният шампион Христо Маринов в последните секунди да позволи да го пренесат... И всичко това от съперници, които са побеждавали на други първенства", каза президентът на федерацията.

Йорданов изрази мнение, че Станка Златева ще намери сили да остане още един олимпийски цикъл. И уточни, че световният шампион Елис Гури вече няма право да променя националността си, каквито спекулации се появиха в медиите. "Ще направим всичко възможно да го запазим и той да продължи да се бори", обяви президентът.

Валентин Йорданов призна, че оттеглянето на Гриша Ганчев ще постави борбата пред трудни изпитания, но изрази надежда той да преосмисли решението си.

Новите треньори на националните отбори ще бъдат решавани от следващия Управителен съвет, който ще е до месец-два. Въпреки трудностите президентът на БФ Борба изрази очаквания, че на следващата Олимпиада след 4 години България отново ще има медалисти.

Форумът назначи и редовно отчетно общо събрание, което ще е на 21 ноември 2012 година от 10 часа в зала "Диана" на комплекс "Дианабад".