Веселин Топалов пристигна в София за участието си на „М-Тел Мастърс 2009”. “Очаквам изненади от Широв и Иванчук. Интересно е да се види нивото на Карлсен”, каза гросмайсторът на летище „София”.

Състезанието ще стартира на 12 май на площада пред Народния театър "Иван Вазов". До 23 май за титлата ще спорят водачът в световната ранглиста Веселин Топалов, Магнус Карлсен от Норвегия, миналогодишният победител Василий Иванчук от Украйна, Лениер Домингеш от Куба, Алексей Широв от Испания и Юе Ван от Китай.

„Това не е първи турнир, който играя на открито. Още повече, това е едно от най-красивите места в София. Мисля, че и противниците ми няма да има от какво да се оплачат”, заяви Топалов.

Според него с актив от 6 - 6,5 точки може да спечели надпреварата, както и да запази лидерството си в световната ранглиста: „Мога да си позволя да не се представя на най-добро ниво в 2,3 турнира и пак да запазя 1-ото си място”.

Топалов изрази предпочитания Мачът за Световната титла по шахмат с Вишванатан Ананд да се играе в Азия: „Домакинството ще бъде решено от Световната федерация и аз ще го приема. Все пак бих предпочел той да се състои в държава, намираща се в Азия”./БЛИЦ