Веселин Топалов има възможност да стане световен шампион по шахмат още днес. В 15 часа във Военния клуб в столицата стартира дванадесетата партия от сблъсъка на българския гросмайстор с действащия първенец на планетата Вишванатан Ананд. Резултатът до момента е 5,5:5,5 точки.

Днес Веско Топалов ще има предимството на белия цвят на фигурите.

При реми ще се играе тайбрек от четири партии по ускорен шах, който специалистите сравняват с изпълнението на дузпи във футбола. Ще се тегли жребий за цвета на фигурите. Играят се четири партии с контрола по 25 минути с добавяне на 10 секунди на ход.

Ако отново се получи реми, следват две партии с контрола по 5 минути, плюс 3 секунди след всеки ход. При ново равенство пак има две партии със същото продължение. Ако след 5 такива минимача (общо 10 партии) няма победител, ще се играе една партия, наречена "внезапна смърт". В нея гросмайсторът, който спечели жребия, има право да избира цвят на фигурите.

Състезателят с белите получава 5 минути за мислене, а този с черните - 4. От 61-ия ход и на двамата съперници се дават допълнителни 3 секунди. Спечелилият тази последна партия става световен шампион. Ако се стигне до реми, за победител се обявява състезателят с черните фигури. /БЛИЦ