Владимир Илиев регистрира най-добрия си резултат от началото на сезона в Световната купа по биатлон. Опитният състезател се класира на 28-ото място в спринта на 10 километра в Ленцерхайде (Швейцария).

Така българинът печели и първите си точки за сезона, в който до момента най-доброто му класиране беше 41-та позиция от индивидуалната в Йостерсунд (Швеция).

Илиев завърши днешния спринт с пасив от 1:45.6 минути от победителя Бенедикт Дол (Германия), след като допусна по една грешка в двете си стрелби.

Другите двама българи, които стартираха днес – Антон Синапов и Константин Василев, завършиха съответно 60-ти и 89-ти, след като допуснаха по две и четири грешки. Така България ще има по един представител в утрешните преследвания за жени и мъже в Ленцерхайде. При дамите Лора Христова ще стартира с №43, а Илиев и Синапов ще стартират съответно 28-ми и 60-ти при мъжете. Днес Синапов завърши на 2:45.6 от първото място.

В челото на класирането Дол, за когото това е последен сезон в Световната купа, стигна до своята пета победа в кариерата с една перфектна стрелба и много силно ски бягане. Германецът може да се похвали с факта, че бе по-бърз от Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) по последната обиколка, което рядко се случва. Норвежецът все пак завърши втори, на 5.4 секунди зад Дол, след като завъртя една наказателна обиколка в първата си стрелба.

Тройката с пасив от 36.8 секунди допълни вторият от германците Филип Наврат, който подобно на Бьо въртя допълнителни 150 метра при първата си визита на рубежа. Стурла Холм Легрейд (Норвегия) и Филип Хорн (Германия) разделиха четвъртото място, след като завършиха на 39.1 секунди от Дол. Легрейд направи перфектна стрелба, докато Хорн допусна една неточност от легнал.