Най-известните и силни сумисти от България и света идват у нас, съобщиха от федерацията по сумо. Носители на множество титли от световни и европейски първенства ще излязат на дохиото в многофункционалната зала „Васил Левски” на 22 май. България доказва авторитета си на световна сумо сила като организира супер класния и престижен Първи международен турнир БОНИ ОБОРОТ СУМО МАСТЪРС. Надпреварата като класа на участници ще бъде по-силна от европейското първенство през август в Швейцария и събира на едно место най-популярните и успешни спортисти от този спорт. Турнирът е част от международния календар.

Двете големи чуждестранни звезди ще бъдат Уламбайар Биамбайар - Биамба и Наранбат Ганкхуяг от Монголия. Двамата са едни от най-титулуваните сумисти в света: Биамба е двукратен световен шампион при най-тежките за 2006 и 2007 година, а Наранбат е първенец на планетата в абсолютна категория за 2008 година и два пъти №1 в света в тежка за 2006 и 2007 година. Двамата монголци са най-сериозните противници на българските национали по международните турнири от години насам.

България ще бъде представена от най-добрите си състезатели. Начело на тима ни е капитанът Петър Стоянов – Вожда. Гиганти от България, Монголия, Египет, САЩ, Холандия, Германия, Полша, Русия, Македония, Сърбия и други страни ще се борят, за да определят кой е най-силният на дохиото./БЛИЦ