Шефът на МОК Томас Бах, кметът на Париж Ан Идалго и ръководителят на Организационния комитет за Олимпиадата Тони Естанге са категорични, че политическите катаклизми във Франция няма да повлияят на подготовката и провеждането на 33-ите летни олимпийски игри.

Президентът Еманюел Макрон шокира Франция и политическия свят с насрочването на извънредни предсрочни парламентарни избори, след като крайнодясната "Национален сбор" на Марин льо Пен победи собствената му партия на вота за Европейския парламент. Двата тура на гласуване ще се проведат на 30 юни и 7 юли, като вторият ще се състои по-малко от три седмици преди началото на Олимпийските игри на 26 юли.

"Франция е свикнала да провежда избори, ще го направи още веднъж, ще има ново правителство и всички ще подкрепят олимпиадата”, увери Бах, според който френските политически лидери, колкото и да се различават по убежденията си, са единни в подкрепата за игрите.

"Няма никакви индикации, че това единство ще се разпадне сега само няколко дни преди откриването на игрите", посочи шефът на МОК.

Кметицата социалистка на Париж Ан Идалго заяви, че ѝ е "трудно да разбере" защо Макрон е избрал да хвърли страната в политическа несигурност толкова близо до олимпиадата и нарече този ход "още един преврат" на президента.

Ръководителят на Организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге пък подчерта, че екипът му е "по-решен от всякога" да направи игрите успешни: "Имаше около десет избора, откакто стартирахме кандидатурата за олимпиадата и разбрахме как да работим с обществените актьори".