Възстановеният национален отбор на България по хандбал за жени се завърна на международната сцена след 6-годишна пауза, но допусна домакинска загуба от Италия с 19:26 (12:9) във Варна в първия мач от първата фаза на квалификациите за Мондиал 2023.

Домакините започнаха добре и се оттеглиха на почивка с аванс от 12:9, след като почти през цялото време имаха аванс от гол-два в резултата.

Втората част стартира с ново попадение за българките и преднината достигна до 13:9, но в последствие италианките започнаха  да доминират. Те направиха силна серия от 7:1, за да обърнат до 16:14 в своя полза в 39-ата минута. Десетина минути по-късно след няколко пропуска на домакините и нова добра поредица от пет безответни попадения увеличиха аванса на гостенките до 22:16, а до края Скуадрата не допусна намаляване на разликата.

Полина Генчева беше най-резултатна в мача с 6 гола,  а по 3 пъти се разписаха Мари Томова, Габриела  Георгиева, Гергана Грозданова и Мадлен Тодорова. Добър мач за българките направи вратарката Десислава Николова, която завърши с 15 отразени удара и почти 40 процента спасявания.

За "адзурите" Джана Бабо се отличи с 5 попадения, а с 4 допринесе Рамона Маноилович.

Реваншът е в Киети на 6 ноември.