Японката Саори Йошида постави своеобразен рекорд в женската борба, като триумфира със седма световна титла. На финала при 55-килограмовите в Дания азиатката се наложи безапелационно над Соня Ахмеди (Азербайджан) с 2:0 части (3:0, 6:0).

Няма друга състезателка в света с толкова много златни медали от шампионати на планетата. Йошида е и двукратна олимпийска шампионка, двукратна световна при кадетките и при девойките, като има и шест титли от първенства на Азия, а и две като световна студентска шампионка.

Мио Ниишмаки донесе втора титла за Япония на световното първенство в Дания, след като триумфира със златото при 63-килограмовите. В спора за първото място Нишимаки срази Любов Волосова (Русия) с 2:0 части
1:0, 10:1) в повторение на финала от Токио'2008. Тогава рускинята също остана втора.

Състезаващата се за Азербайджан белорускиня Юлия Раткевич стъпи за първи път на световния връх. Във финалната схватка на кат. до 59 килограма Раткевич изненадващо надделя над Агата Петжик (Полша) с 2:1 части (1:1, 4:1, 5:2).

Днес на тепиха излизат Станка Златева (72 кг) и Александър Костадинов (55 кг) в класическия стил. В първата си среща Златева ще се бори с Али Бернар (САЩ), а Костадинов - с Бехан Манкиев (Русия). /БЛИЦ