Флорида Пантърс се класира за втора поредна година на финала за Купа Стенли. Това стана факт след домакинската победа с 2:1 над Ню Йорк Рейнджърс. Така „пантерите“ спечелиха с 4:2 финалната серия на Източната Конференция на НХЛ.

Владимир Тарасенко вкара победния гол за тима от Флорида в средата на третата част. Преди това Сам Бенет беше дал аванс на домакините само 50 секунди преди края на първия период. Артеми Панарин реализира почетното попадение за „рейнджърите“ 1:40 минути преди края на мача.

Стражът на Флорида Пантърс Сергей Бобровски направи 23 спасявания в мача, а руският му сънародник на вратата на нюйоркчани Игор Шестьоркин отрази 32 удара.

Тарасенко за втори път в кариерата си бележи гол, който класира отбора му на финал за Купа Стенли. Той направи същото през 2019 г., когато играеше за Сейнт Луис Блус, а след това „блусарите“ станаха шампион.

Флорида Пантърс за трети път в историята си ще играе финал на НХЛ. В предишните два случай не успя да спечели Купа Стенли. През сезон 1995/96 отстъпи на Колорадо Авъланч, а през миналия сезон загуби от Вегас Голдън Найтс битката за трофея.

„Пантерите“ очакват да научат името на съперника си на финала. В Западната Конференция Едмънтън Ойлърс води с 3:2 на Далас Старс, а шестият мач от серията ще се играе тази нощ. Първият двубой от финалната серия за Купа Стенли е насрочен за 9 юни.