Правителството на ЮАР е готово да извади 4.5 милиарда долара, за да може да приеме Олимпиадата през 2020-а. Председателят на олимпийския комитет на страната Джидеон Сам заяви, че Дърбан ще кандидатства за Игрите. Другите варианти са били Йоханесбург и Порт Елизабет. И трите града приеха мачове от Световното първенство по футбол миналото лято.

”Решението не е окончателно, но от икономическа гледна точка Дърбан е най-подходящият град. Стадион “Моузес Мабида” е подходящ за реконструкция. Истина е, че след Световното той е неизползваем, но напомня на хората за страхотната емоция от Световното”, заяви Сам.

Още миналата година след успешното провеждане на Мондиала Олимпийският комитет на страната обяви, че иска да организира най-престижния спортен форум. Кейптаун кандидатства неуспешно за домакин на Олимпиадата през 2004 година, която се проведе в Гърция.

Засега единствената друга кандидатура за Игрите през 2020-а е на Рим. Интерес има от страна на Токио, Мадрид, Истанбул, Доха и Дубай, като документите трябва да бъдат внесени в Международния олимпийски комитет до 1 септември.