Голям дар направи великият Боян Радев на олимпийския музей в Лозана. Първият ни двукратен олимпийски шампион празнува 70-годишен юбилей днес. В навечерието на празника той беше почетен с най-високите отличия на МОК и ФИЛА - призовете на президентите. Лично Патрик Хики (Ирландия), шеф на Европейските олимпийски комитети, връчи почетна значка от името на президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох.

Радев, който е известен колекционер и дарител, връчи на Хики съд от Боровското съкровище за Музея в Лозана. "Роб съм на олимпизма и оставам вечен на олимпийското движение", каза шампионът на празника в Националния исторически музей снощи.

Радев е роден на 25 февруари 1942 година в село Мошино (днес квартал на Перник). Сред големите му успехи са златните медали в класическата борба от Олимпиадите в Токио (1964 година) и Москва (1968 година) и световната титла от Толедо (1966 година). В България борецът е спортист на годината през 1964-а, 1967-а и 1968-а.

Той е обявен е за заслужил майстор на спорта. През 2009-а получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) „Златна огърлица“. Радев е приет и в Залата на славата на ФИЛА в Оклахома (САЩ).

Всички отличия на именития състезател се съхраняват в Националния исторически музей. В зала, която носи неговото име, са дарените от Радев над 170 експоната — икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики и др.

БЛИЦ честити празника на Боян Радев и му желае здраве и още много радостни моменти!