Куотърбекът на Сан Франциско 49-ърс Колин Каперник разкри, че е получил заплахи за живота си в социалните мрежи и по други канали. Причината за това е протестът на 28-годишния състезател по американски футбол при изпълнението на националния химн на САЩ преди мачовете от НФЛ.

Каперник е информирал ръководството на клуба, както и службата за сигурност на Сан Франциско 49-ърс след получаването на заплахите. Той разкри, че е очаквал подобен развой след началото на протеста си.

Колин Каперник не се изправи и остана седнал по време на изпълнението на химна по време на предсезонната контрола срещу Грийн Бей Пекърс през август. Той дори носеше чорапи, на които имаше изобразени прасета в полицейски униформи След това сам обясни, че причината е личният му протест срещу полицейското насилие в САЩ срещу хората от малцинствата и по-специално към тъмнокожите.

След това куотърбекът започна да стои коленичил по време на американския химн преди мачовете, като по този начин отдава по-голяма почит към историята на страната и ветераните от войните. Неговият пример беше последван и от други играчи от НФЛ, футболната националка Меган Рапино и няколко състезатели от колежанския спорт.

Протестът на Колин Каперник обаче така и не получи голяма подкрепа. Куотърбекът на Сан Франциско 49-ърс пък получи обиди на расова основа при гостуването на тима си на Каролина Пантърс в неделя (27:46).

В някои градове в САЩ хората се настроиха срещу Каперник и започнаха да използват неговите фланелки като изтривалки. Предприемчиви продавачи дори пуснаха на пазара специални килимчета във формата на екипа на куотърбека на Сан Франциско 49-ърс.