Днес в зала Париж на х-л „Новотел Пловдив“, президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов и заместник-председателя на българския парламент и председател на комисията по бюджет и финанси, г-жа Менда Стоянова, ще открият съвместно 13-тото Европейско индивидуално първенство по шахмат.

Официалното откриване на първенството ще се проведе в 14.30 часа, а първият символичен ход ще бъде направен от г-н Силвио Данаилов и г-жа Менда Стоянова в 15.00 часа, с което ще бъде даденоначало на първия кръг от шампионата. Г-жа Менда Стоянова е също така и патрон на събитието.

Първенствата се провеждат от Европейския шахматен съюз и Българска федерация по шахмат, със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта и Община Пловдив.

Шампионатът по класически шахмат ще се проведе от 11 до 19 март, а по ускорен шахмат – 20-21.03.2013 г.

Официални гости на откриването ще бъдат: г-н Свилен Нейков – министър в оставка на Министерството на физическото възпитание и спорта, г-н Здравко Димитров – областен управител на Пловдив, г-н Иван Тотев – кмет на община „Пловдив“, проф. Николай Недков и проф. Пламен Моллов – заместник – председатели на БФШ, районните кметове на община „Пловдив“, г-жа Сава Стойсавлевич – генерален секретар на Европейския шахматен съюз, г-н Владимир Шакотич – изпълнителен директор на Европейския шахматен съюз и главен съдия на шампионата и други общественици и любители на шахматната игра.

Партиите от първия кръг ще започнат в 15 часа. Шахматните двубои в останалите кръгове ще започват от 10 часа.

Церемонията за официалното закриване на Европейското първенство по класически шахмат и награждаването на победителите ще бъде на 19-ти март от 18 часа.