Сагата в българските щанги продължава с пълна сила, след като днес трикратният световен шампион Златан Ванев заяви, че е регистрирал трета федерация по вдигане на тежести.

Досега Ванев бе в управата и на Българска национална федерация по вдигане на тежести, която се бореше за лиценз от спортното министерство с БФ Вдигане на тежести. Днес обаче той информира, че старата му федерация не може да вземе лиценз, тъй като има процедурни грешки при създаването й.

"В петък стана ясно, че е отхвърлено искането на БФ Вдигане на тежести да им бъде подновен лиценза. Днес аз искам да обявя, че в България вече има и трета федерация по вдигане на тежести. Съдът в Русе реши да впише в регистъра си Българска федерация силов двубой. Вписани сме като сдружение и в министерството на правосъдието, което е и най-важното. До два дни ще кандидатстваме за лиценз от спортното министерство. Съжалявам, че ви държахме в неведение за това, защото заповедта от съда в Русе е от два месеца, но бе важно да бъде вписани и в министерството на правосъдието, а всичко това да остане в тайна, за да не могат да ни попречат", сподели Ванев.

Той разкри, че сегашното ръководство на новата федерация ще бъде заменено на първото й общо събрание и нарочно са вписани други хора като нейни членове, за да не заподозрат за създаването й недоброжелателите.

"Призоваваме всички клубове в България да ни подкрепят, за да тръгнем нагоре. Показах на г-н Нейков всичките ни документи. Аз учредих федерацията и призовавам БФ Вдигане на тежести да не обжалват отнемането на лиценза им, за да не загине спортът като цяло. Все още имаме малък шанс за Олимпийските игри. Нарочно вписахме други хора като ръководство, след това на общото събрание ще ги променим", добави Ванев.

За финал Ванев добави, че не знае какви са точно процедурите, но се надява поне на временен лиценз или на някакъв указ от министър Нейков за БВ силов двубой, докато официално бъде избрана федерация, която да представлява България официално.