Президентът на клуба по художествена гимнастика Илияна Раева представи новия си спонсор – канадската фирма Дънди Прешъс Метал. Това е международна минна компания, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработване и експлоатация на находища за ценни метали. Осъществява дейността си в България чрез дъщерните си дружества в Челопеч и Крумовград. В световен мащаб компанията подпомага инфраструктурни проекти, културни и спортни мероприятия.

Златното момиче не пропусна да благодари за оказаната помощ в условията на финансова криза.
“Спортът се нуждае от пари, художествената гимнастика получава трудно помощ. Благодаря на Бойко Борисов, че направи връзката и е казал толкова хубави думи за нас, че преговорите протекоха без проблем. В световен мащаб гимнастиката се развива толкова много, че става все по-трудно да бъдем в крак с тенденциите. Тази сума ще ни помогне да осигурим двайсетте треньори и 4 хореографа, които работят с над 200 деца, за да можем да задържим добрите кадри в България”, каза Илияна Раева.

На събитието присъства спортният министър Свилен Нейков, председателят на федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова, председателят на спортни клубове Левски Стоян Хранов, националката Моника Минчева и част от ансамбъла на националния отбор.

Г-н Алекс Нестор, който е директор на корпоративни отношения на фирмата, заяви, че тъй като тяхната фирма се занимава с добив на злато, е логично да се насочи към един от златните български спортове договорът е за 1 година с идея да бъде продължен.

След всички хубави думи Илияна Раева отправи критика към българските фирми, които не искат да помагат на спорта.

“Не ме питайте на колко фирми съм почукала, но българите не искат да помагат на гимнастиката. Всичките ми спонсори до сега са били чуждестранни фирми, у нас няма интерес да се помага на гимнастиката, а именно това е един от спортовете, които са изградили образа на България по света. Издръжката ни е съвсем малка в сравнение с тази на футбола, баскетбола и волейбола, и въпреки това поучавах отказ след отказ", завърши златното момиче на гимнастиката ни.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ