България започна със златен и бронзов медал представянето си на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ташкент.

В първия ден от шампионата, при най-леките в категория до 55 кг Ангел Русев се нареди трети с общ резултат 254 кг, като към това добави злато в изтласкването със 144 кг.

Русев стартира с успех на 106 кг, след това и на 110 кг, но в третото си изхвърляне не вдигна 112 кг. Това му отреди седмото място в първото движение, на 8 кг от лидерите Ал Салими от Саудитска Арабия и Арли Шонтей от Казахстан.

В изтласкването българинът бе недостижим. Той започна последен опитите си със 140 кг, после със 144 кг си осигури медала и опита без успех 147 кг за среброто. В крайна сметка – злато във второто движение и бронз в двубоя с 254 кг. Шампион с 260 кг стана казаха Шонтей, среброто бе за Тада Сомбунуан от Тайланд със 156 кг.

20-годишният Ангел Русев е представител на силната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Европейски шампион за мъже от тази пролет в Москва. През 2019 г. е европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ. Миналата пролет спечели сребро в кат. 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран.

През 2018 г. отвоюва европейска титла до 17 г. в Милано и записа шесто място на световното първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан), а година преди това се върна с бронз от континенталния шампионат на 17-годишните в Прищина. Първият му голям успех бе европейското злато при 15-годишните от първенството в Томисл (Полша) през 2016 г. Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.

Утре на световното в Ташкент България ще бъде представена от един състезател. При най-леките в кат. 45 кг при дамите на подиума ще излезе европейската шампионка от тази година Надежда Мей-Нгуен.