Сидни Кросби и Брайън Ръст отбелязаха по два гола и Питсбърг Пенгуинс спечели с 5:2 срещу Ню Йорк Рейнджърс в мач от редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Така Пенгуинс подобриха баланса си на 33-30-11 и останаха на пет точки от втората уайлдкард квота в Източната конференция, а нюйоркчани все още са лидери със 104 точки.

Кросби започна вихрено, като първо подаде на Ръст за 1:0 още в 18-ата секунда, след което сам се разписа в средата на първата част. Така той достигна границата от 80 точки за 13-и път в 19-годишната си кариера, в която има и 997 асистенции.

Кросби записа и седми мач за сезона с три точки, след като оформи крайния резултат на празна мрежа 2:11 минути преди края. Емил Бекстрьом вкара петия гол за Пенс, а Алекс Неделкович направи 28 спасявания в петия си пореден мач като титуляр за Пенгуинс. Тристан Джари трябваше да стартира тази нощ и дори излезе да загрява, но отпадна в последния момент заради заболяване.

Каапо Какко и Джак Рослович бяха точни за Рейнджърс, които прекратиха серията си от пет победи. Те обаче продължават да водят с три точки на Каролина Хърикейнс начело на Столичната дивизия.

Брендън Саад се разписа в продължението и Сейнт Луис Блус се наложи с 3:2 над Едмънтън Ойлърс, за да съхрани надеждите си за класиране в плейофите на Западната конференция. Блус са с 84 точки и три зад осмия в класирането Лос Анджелис Кингс, докато Едмънтън е почти сигурен участник в елиминациите с 95 пункта.

Брейдън Шен вкара два пъти в 500-ия си мач за Блус, Кевин Хейс направи две асистенции, а Джордан Бинингтън отрази 36 удара. Той бе преодолян само от Матияс Екхолм и Леон Драйзател.

Кингс отстъпиха с 3:4 на Уинипег Джетс, след като Коул Префети отбеляза победното попадение в последната третина и завърши мача с два гола. Уинипег е с 96 точки и заема четвъртото място в Западната конференция при точка аванс срещу Едмънтън.

Остин Матюс увеличи актива си като лидер в класирането на реализаторите, след като заби 61-та и 62-та си шайба при победа на Торонто Мейпъл Лийфс с 6:4 срещу Флорида Пантърс. Канадците водеха с 5:1 в последната третина и вицешампионите върнаха три гола, но Матюс се разписа на празна мрежа 46 секунди преди края, оформяйки крайния резултат.

Торонто е с 95 точки и почти си е гарантирал място в плейофите на Източната конференция, а Флорида е с четири пункта повече и два пасив от дивизионния лидер Бостън Брюинс.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ В НХЛ
Кълъмбъс - Колорадо - 4:1
НЙ Рейнджърс - Питсбърг - 2:5
Филаделфия - НЙ Айлъндърс - 3:4 след продължение
Тампа Бей - Детройт - 2:4
Торонто - Флорида - 6:4
Сейнт Луис - Едмънтън - 3:2 след продължение
Уинипег - Лос Анджелис - 4:3
Сан Хосе - Сиатъл - 2:4

Лидери в отделните дивизии
Източна конференция:
Атлантическа дивизия: Бостън 101, Флорида 99, Торонто 95
Столична дивизия: Ню Йорк Рейнджърс 104, Каролина 101, Филаделфия 83
уайлдкард: Тампа Бей 89, Филаделфия 82

Западна конференция
Централна дивизия: Далас 103, Колорадо 100, Уинипег 96
Тихоокеанска дивизия: Ванкувър 100, Едмънтън 95, Вегас 90
уайлдкард: Нешвил 90, Лос Анджелис 87