Атлетик (Билбао) е клубът, за който играят само истински баски или играчи с такива корени. За тях идентификацията с този клуб е преди всичко останало, но не и за голямата му звезда Фернандо Йоренте. 27-годишният нападател обяви още преди началото на сезона, че не иска да продължи изтичащия му през лятото на 2013 година договор, а това му донесе роля на резерва през настоящата кампания.

Стойността на високия 1,95 метра голмайстор не е никак малка и според популярния сайт е оценяван на 30 милиона евро. Това е най-скъпият играч от топ 11-орката, която немското спирание „Шпорт Билд” изготви от футболисти, чийто договори изтичат след края на сезона и стават свободни агенти. Общата стойност на всички 11 играчи в този своеобразен отбор е 129 милиона евро.

Йоренте обаче не само е най-скъпата резерва в света, но и най-търсеният играч. Италианският шампион Ювентус и английският първенец Манчестър Сити са най-заинтересованите клубове за привличането му. Йоренте вкара 17 гола за Атлетик (Билбао) миналия сезон и имаше голям принос за петото място на баските в Примера дивисион. Нападателят отбеляза и 7 попадения в Лига Европа, за да изведе тима си до финала. Успешните времена на Фернандо обаче преминаха и той обяви желанието си да напусне клуба. От началото на сезона Йоренте е влизал като резерва в 9 от срещите на баските и нито веднъж не е започвал като титуляр. Всичко това се отразява и на представянето на баските, които са на 13-а позиция във временното класиране в Примера дивисион.

Топ 11 на играчите с изтичащи договори в края на сезона:

Вратар: Волкан Демирел (Фенербахче) – 9 милиона евро
Ляв защитник: Ашли Коул (Челси) – 12,5 милиона евро
Централни бранители: Рио Фърдинанд (Манчестър Юнайтед) – 6 милиона евро, Дъглас (Твенте) – 8,5 милиона евро
Десен защитник: Коло Туре (Манчестър Сити) – 8 милиона евро
Централни халфове: Франк Лампард (Челси) – 5,5, милиона евро, Муса Сисоко (Тулуза) – 9,5 милиона евро
Десен халф/крило: Тио Уолкът (Арсенал) – 19 милиона евро
Плеймейкър: Люис Холтби (Шалке 04) – 11 милиона евро
Ляв халф/крило: Нене (ПСЖ) – 10 милиона евро
Централен нападател: Фернандо Йоренте (Атлетик Билбао) – 30 милиона евро