Ювентус е истински доминатор в италианската Серия “А” в последно време. “Бианконерите” нямат загуба в 46 поредни шампионатни мача. Още 12 останаха до рекорда на Милан, който не допусна поражение в 58 последователни срещи в италианския елит от 26 май 1991 до 21 март 1993 г.
 
Това беше феноменалният отбор на Фабио Капело, но неговата серия беше прекъсната от брилятния удар на Фаустино Асприля от 25 метра, който донесе победата на Парма с 1:0 на “Джузепе Меаца”.
 
Лека-полека Ювентус се доближава до рекорда на “росонерите” и вече има 46 срещи без поражение: последният мач от сезон 2010/11, 38 двубоя от сезон 2011/12 и първите 7 кръга от настоящия шампионат. “Старата госпожа” може да изравни постижението на Милан, ако издържи без загуба до края на есенния полусезон. Поставянето на нов рекорд може да се случи в 20-ия кръг срещу Парма.
 
КАПАНИТЕ
 
Най-трудният тест за Ювентус в предстоящата поредица от срещи за атака на рекорда е веднага след паузата заради световните квалификации. Тимът на Антонио Конте приема силния състав на Наполи. Отборът на Валтер Мацари беше близо до победа над “Старата госпожа” на “Сан Пауло” през миналия сезон, когато водеше с 2:0 и след това с 3:1, но срещата завърши 3:3. Подобно беше и положението с Рома, но при резултат 1:1 Буфон спаси дузпа на Франческо Тоти пет минути преди края.
 
Неаполитанците са единственият тим, побеждавал Ювентус на Антонио Конте – 2:0 на финала за Купата на Италия в Рим. Това е единственото поражение на “бианконерите” за последните 54 мача. От началото на сезона Ювентус и Наполи са с равен брой точки и делят първото място в класирането. Така двубоят на 20 октомври ще трябва да реши дали “Старата госпожа” ще продължи без загуби и дали Серия “А” ще има едноличен лидер.
 
НОВ РЕКОРД В ПАРМА
 
Ако Ювентус успее да не загуби срещу Наполи, торинският гранд ще трябва да запази концентрацията си за гостуването Катания (труден съперник, 1:1 в Сицилия през миналия сезон). След това има домакински мач с Болоня, който предшества Дерби д`Италия срещу Интер. Следва гостуване на Пескара, домакинство на Лацио и визита на Милан.
 
Торинското дерби на 10 декември вероятно е последното голямо препятствие, тъй като финалните мачове от есенния полусезон изглеждат лесни. Гостуване на Палермо, домакинство на Аталанта и визита на Каляри. На 6 януари е мачът със Сампдория на “Ювентус Стейдиъм”, когато може да бъде изравнен рекорда на Милан. След това е гостуването на “Енио Тардини” и в Парма може да бъде поставено ново постижение от поредни мачове без загуба.
 
Каквото и да случи преди това, престоят на Антонио Конте начело на Ювентус е забележителен. Той пристана на “Старата госпожа” през лятото на 2011 г. и за този период записа само една загуба в 54 мача. Тимът не допусна поражение в 46 срещи от Серия “А”, 2 от Шампионската лига, 5 за купата на Италия и един за Суперкупата на Италия.
 
МОТИВАЦИЯ
 
Преследването на нов рекорд не бива да отдалечава Ювентус от основната му цел, която е спечелването на възможно най-много победи и да остане начело в Серия “А”. Недопускането на загуба ще бъде достатъчно за постигането на рекорда, но Конте преследва трите точки във всеки мач. Понякога прекомерната жажда за победа води до риска да получиш голове при контраатаки. Едва ли Ювентус се нуждае от допълнителна мотивация за постигане на рекорда. Все пак настоящите играчи на тима имат шанса да влязат в историята на италианския футбол.
 
По материали от “Гадзета дело Спорт”