Турската полиция е арестувала 12 човека заради боя, който се разигра на терена след домакинския мач на Трабзонспор срещу Фенербахче (2:3) в неделя вечерта. Новината беше съобщена от министъра на вътрешните работи Али Йерликая.

"Дванадесет души, които бяха идентифицирани като замесени в сблъсъците след мача Трабзонспор - Фенербахче, са задържани", обясни министърът в социалната мрежа X (бивш „Туитър“).

"Освен разпознатите 12 ултраси, нахлули на терена, са арестувани и още петима души, които са призовавали за насилие в социалните мрежи", добави Али Йерликая.

Както е известно, група фенове на домакините нахлу на терена докато футболистите на Фенербахче празнуваха победата след края на мача.

Ултрасите нападнаха играчите и треньора на „канарчетата“, а вратарят на "жълто-сините" Доминик Ливакович получи юмрук в лицето по време на сблъсъците. Нападателят Мичи Батшуай и Брайт Осай-Самуел обаче оказаха сериозна съпротива и се защитиха от нападателите.

"Това е недопустимо насилие, което няма място в нашия спорт - на и извън терените. Всички играчи трябва да се чувстват защитени, за да могат да упражняват спорта навсякъде по света", написа в Х президентът на ФИФА Джани Инфантино и призова властите да приложат строгостта на закона спрямо отговорните за екшъна.

Турската футболна федерация окачестви инцидентите като недопустими и потвърди, че ще има строги наказателни санкции за отговорните лица.

Случаят от неделя вечерта е поредният с насилие в местния футбол през този сезон. Шампионатът беше прекъснат за седмица през декември, след като президента на Анкарагюджю нападна съдия след края на мач.