Преди 15 години на днешния ден Ерик Кантона показа на света не само, че е чудесен футболист, но има и качествата на състезател по източни бойни изкуства. На 25 януари 1995 г. той нападна в стил кунг-фу привърженика на Кристъл Палас Матю Симънс.

Кантона тъкмо бе напуснал терена, след като получи червен картон заради груб фаул срещу защитника на “орлите” Ричард Шоу, когато на път за тунела попадна под словесните обиди от страна на Симънс. Нервите на французина не издържаха и той направи летящ удар с крак в гърдите на фена на Кристъл Палас.

Симънс, по това време 20-годишен стъклар, бе осъден на седем дни затвор за заплахи и непристойно поведение и му бе отнето правото да притежава сезонен билет за мачовете на Кристъл Палас.

Кантона пък бе лишен от капитанската лента на националния отбор на Франция. Футболните му права бяха спрени за 9 месеца. Той бе осъден на затвор, но след обжалване присъдата бе заменена с общественополезен труд. На излизане от съда Канто произнесе прословутата си реч за чайките и рибарските кораби./БЛИЦ