Румънският халф Енес Сали дебютира за националния си отбор при победата с 2:0 над Лихтенщайн в квалификация за Мондиал 2022. Той влезе като резерва в края на срещата на мястото на Андрей Иван.

С това Сали стана най-младият футболен национал в Европа, играл в официален мач. По време на двубоя с Лихтенщайн играчът на Фарул (Констанца) беше на 15 години и 264 дни.

По този начин талантливият румънец подобри рекорда на Мартин Йодегор, който при официалния си дебют за Норвегия е на 15 години и 300 дни.

Всъщност, Йодегор е по-млад с 10 дни от Енес Сали, когато изиграва първия си мач за норвежкия национален отбор. Това става в контрола с ОАЕ през лятото на 2014 г., но датата не е сред официалните на ФИФА.

Сали е роден на 23 февруари 2006 г. в Торонто (Канада). Родителите му са румънци от турски произход. През 2015 г., докато играе за Уудбридж Страйкърс в Канада, е забелязан от скаути на Барселона. Едва деветгодишен заминава на проби при каталунците, където впечатлява с дрибъл, скорост и способност да чете играта.

Барса иска да му предложи договор, но заради различни законодателни и бюрократични спънки, включително и правата на ФИФА, това не се осъществява. Сагата продължава три години. Семейството на Енес Сали губи търпение и тогава на сцената излиза Георге Хаджи.

Легендарният румънец е съгражданин от Констанца с Енги – бащата на Енес Сали. През 2019 г. Хаджи кани талантливия футболист в собствения си клуб Вийторул (Констанца). През това лято Вийторул беше обединен с другия градски тим Фарул, а Марадона от Карпатите, който е собственик и треньор на новия клуб, включи Енес в първия състав на отбора.

В средата на септември Енес Сали стана най-младият футболист, разписал се в румънския футболен елит. Това се случи при победата с 5:0 над Академика (Клинчени). Талантът оформи крайния резултат в 86-ата минута и веднага се втурна да прегърне Хаджи.