Испания е световен шампион, а грандовете Барселона и Реал (Мадрид) блестят със световни звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Битката между двата враждуващи гранда привлича не само футболни фенове. Под върха на едно от най-силните първенства в света Примера дивисион обаче властват финансови проблеми.

Общо 21 клуба от елитните две дивизии в Испания са били или са застрашени от обявяване на фалит. Това означава, че в страната на световния шампион половината от професионалните клубове могат да обявят финансова несъстоятелност. Най-пресният случай е с 6-кратния носител на Купата на краля Сарагоса. Преди това първодивизионните Майорка, Малага, Леванте, Реал Сосиедад и Спортинг Хихон също бяха застрашени от фалит. В нито едно друго първенство в Европа няма подобна серия от отбори с толкова колосалнии проблеми.

“Нашият футбол се придържа твърдо към правилата и всяка година харчи с 10% повече пари, отколкото взима като приходи”, споделя главният редактор на мадридския вестник “Ас” Алфредо Реланьо. Някои отбори като Малага и Хетафе заради финансовите си проблеми вече предоставиха съдбата си в ръцете на петролни шейхове.

За други клубове, които нямат богати собственици и спонсори, процедурата по обявяване на фалит се явява като спасителен чадър. Процедурата всъщност дава голямо предимство, като предпазва от принудително изпадане. Според правилника на Испанската футболна централа отбор, който до 30 юни не се е разплатил с всички играчи, е нормално да изпадне в по-долна дивизия. Това правило обаче не важи за клубовете, които се намират в процедура по обявяване на фалит. След издадено решение на съд в Испания поставените под процедура за обявяване на финансова несъстоятелност имат предимство пред правилника на местната футболна федерация.

Испанската футболна лига и (LFP) и синдикатът на професионалните футболисти в страната (AFE) виждат в това огромно ощетяване на сериозните отбори. Според тях пестеливите клубове изпадат, защото не могат да си позволят скъпи играчи, а в същото време други отбори запазват елитния си статут, въпреки че харчат повече пари, отколкото имат. От AFE дори заплашват със стачка с девиза: “Лигата няма да стартира новия сезон, както е планирано на 20 август, ако дотогава не са ни изплатени всички заплати”.

По данни на вестник “ABC” около 300 професионални футболисти от първите две елитни дивизии в Испания не са си получили от клубовете всички дължими им възнаграждения. “При нас някои играчи трябваше да продадат колите си, за да вържат двата края. Други пък нямаха пари за бензин”, споделя по този въпрос нападателят на Райо Валекано Давид Аганцо. Въпреки това мадридският тим успя да си осигури промоция в Примера дивисион. /БЛИЦ