Вечерта на 9 ноември 1989 г. е паметна за историята на Германия. Новините (Tagesthemen) на националната телевизия на тогавашната Западна Германия (ФРГ) ARD започват с думите на водещия Ханс-Йоахим Фридрихс: „Добър вечер, дами и господа! Обикновено внимаваме със суперлативите, тъй като често може да се сгреши. Тази вечер обаче поемам риск. Днешният 9 ноември е исторически ден.“
 
Естествено, думите на Фридрихс се отнасят за падането на Берлинската стена. Един зид, който не само физически разделя двете части на Германия. Западна и Източна Германия (ГДР) до този момент са разделени политически, идеологически, икономически и т.н. С акта на събаряне на Стената започва пътят на обединението на двете германски държави, разделени след края на Втората световна война.
 
Събарянето на Берлинската стена оставя на заден план едно друго историческо събития. Същата вечер Щутгарт побеждава пълния със звезди отбор на Байерн с 3:0 в мач от 1/8-финалите на Купата на Западна Германия. Това е историческа победа за швабите. Успехът е първи за Щутгарт срещу Байерн в турнира за националния трофей, а се оказва и единствен до момента. Фриц Валтер вкара два гола за тима на Ари Хаан, а едно попадение добавя Юрген Хартман.
 
100.jpgДори и на следващия ден обаче основната футболна тема не е класиката на Щутгарт, а как очертаващото се обединение на ФРГ и ГДР ще се отрази на разпределението на отборите от двете държави в различните дивизии на първенството и кои играчи ще участват в националния отбор. Тази тема вълнува немския футбол в продължение на повече от година след паметната вечер на 9 ноември 1989 г. Решението е намерено на 19 юли 1990 г. от шефовете на футболните федерации на ФРГ (Херман Нойбергер) и на ГДР (Ханс-Георг Молденхауер). Те стигат до заключението, че първите два отбора от последния в историята шампионат на Източна Германия (сезон 1990/91) ще преминат директно в Бундеслигата. Това са шампионът на Оберлигата Ханза (Росток) и вицешампионът Динамо (Дрезден). Следващите шест отбора попълват Втора бундеслига – Рот-Вайс (Ерфурт), Хеми (Хале), Кемницер ФК, Карл Цайс (Йена), Локомотиве (Лайпциг) и Щал (Бранденбург).
 
Всички отбори от ГДР обаче преживяват истински шок в следващите години. Те рядко се задържат в горните дивизии. Единственият тим от Източна Германия, печелил евротурнир – Магдебург (КНК през 1974 г.), бързо се срива в аматьорските дивизии. Последван е от останалите. Причината е ясна – всички те са били финансирани от полицията, армията или различни държавни предприятия. След Обединението този приток на пари спира и клубовете имат затруднения да оперират в среда на истински футболен бизнес.
 
Следите от това се виждат днес. Последният отбор от финалния сезон на шампионата на ГДР, подвизавал се в Бундеслигата, беше Енерги (Котбус), който изпадна през 2009 г. От всички 14 тима, участвали през сезон 1990/91 на източногерманския шампионат , в момента няма нито един в първите две нива на футбола в Германия. В Бундеслигата няма нито един отбор бившата ГДР, а единствените два източногермански тима, които участват в Втора бундеслига, не са в Оберлигата през последния шампионат – Унион (Берлин) и Ерцгебирге (Ауе). От територията на Източна Германия има още един отбор във Втора бундеслига. Това е РазенБалшпорт (Лайпциг), но той е напълно нов, създаден от компанията „Ред Бул“ през 2009 година с лиценза на петодивизионния Марканщед.
 
101.jpgИма и друга причина за неуспешното представяне на отборите от бившата ГДР в първенството в първите години след Обединението. Всички по-силни футболисти от Източна Германия са привлечени в отбори от западната част на страната с по-големи заплати и финансова сигурност. Андреас Том (Динамо Берлин), Матиас Замер (Динамо Дрезден), Томас Дол (Динамо Берлин), Улф Кирстен (Динамо Дрезден) сменят Изтока със Запада. Матиас Замер става първият футболист от ГДР, който се налага в националния отбор на обединената Германия.
 
Седмица след началото на събарянето на Берлинската стена националният отбор на ГДР играе решителна квалификация за класиране на световното първенство в Италия през 1990 г. На 16 ноември 1989 г. тимът на Източна Германия гостува на Австрия и се нуждае от равенство, за да се класира. Тони Полстер бележи хеттрик за успеха на домакините с 3:0 и австрийците се класират за Мондиал'90. Последният мач в историята на националния отбор на ГДР се играе на 12 септември 1990 г. и е част от квалификациите за Евро'92. ГДР печели с 2:0 гостуването си на Белгия с два гола на Матиас Замер. По това време Обединението вече е ратифицирано, но е твърде късно за отлагане на мача. Двете германски държави официално се обединяват на 3 октомври 1990 г.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ
 
 
КЪДЕ СА СЕГА ОТБОРИТЕ ОТ ПОСЛЕДНОТО ПЪРВЕНСТВО НА ГДР
Отбор Име на първенството Номер на дивизията
1.Ханза (Росток) Трета лига трета
2.Динамо (Дрезден) Трета лига трета
3.Рот-Вайс (Ерфурт) Трета лига трета
4.Хеми (Хале) Трета лига трета
5.Кемницер ФК Трета лига трета
6.Карл Цайс (Йена) Регионаллига четвърта
7.Локомотиве (Лайпциг) Оберлига пета
8.Щал (Бранденбург) Ландеслига шеста
9.Щал (Айзенхютенщад) Ландеслига шеста
10.Магдебург Регионаллига четвърта
11.Динамо (Берлин) Регионаллига четвърта
12.Заксен (Лайпциг) Ландеслига шеста
13.Енерги (Котбус) Трета лига трета
14.Виктория (Франкфурт на Одер) Ландеслига шеста
* Позицията на отборите е съобразно класирането им през сезона.
Заб.: Някои отбори имат нови имена: Хеми (Хале) - Халешер ФК, Щал (Айзенхютенщад) – ЕФК Щал, Динамо (Берлин) – Берлинер ФК, Заксен (Лайпциг) – Хеми (Лайпциг) и Виктория (Франкфурт на Одер) – ФК Франкфурт на Одер