Днес Сър Алекс Фъргюсън отбелязва 25 години начело на Манчестър Юнайтед. Период, в който шотландецът изведе клуба до 37 трофея. Личността на 69-годишния специалист е добре позната, а повечето факти от биографията му са добре известни. Именно затова ще ви представим 25 ключови решения за четвъртвековната му кариерата на “Олд Трафорд”.
 
СЪГЛАСИЕТО ДА ПОЕМЕ ЮНАЙТЕД
Фъргюсън вече си е извоювал име в Шотландия. Начело на Абърдийн е разбил хегемонията на Старата фирма – Рейнджърс и Селтик. Водил е националния отбор на родината си на световното първенство в Мексико, но оферта от Манчестър Юнайтед е винаги крачка напред и никога не се отказва.
 
ПРОДАЖБАТА НА ПОЛ МАКГРАТ И НОРМАН УАЙТСАЙД
Фърги поема “червените дяволи”, но попада на пиянската култура на играчите на тима. Лидери в това направления са любимците на феновете Норман Уайтсайд и Пол Макграт. Шотландецът обаче още от рано показва железния юмрук, с който ще управлява на “Олд Трафорд” и продава двамата тартори.
 
ЗАДЪРЖАНЕТО НА БРАЙЪН РОБСЪН
Въпреки изгонването на Уайтсайд и Макграт, Фъргюсън решава да задържи другия водач на кръчмарските купони в клуба – Брайън Робсън. Той гласува доверие на Капитана Чудо и Робо се превръща в ключова фигура за клуба.
 
ЗАВРЪЩАНЕТО НА МАРК ХЮЗ
Продажбата на любимците на публиката Макград и Уайтсайд застава между Алекс Фъргюсън и феновете. Затова през 1989 г. той връща в клуба Марк Хюз, който се подвизава в Испания. Завръщането на Спарки на “Олд Трафорд” маркира началото на златните години на Манчестър Юнайтед.
 
ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1989 Г.
Фърги решава да създаде отбор по собствен вкус през лятото на 1989 г. На “Олд Трафорд” са привлечени Гари Палистър, Пол Инс, Нийл Уеб, Дани Уолъс и Майк Филън. Тези играчи се превръщат в сърцето на новия отбор на Манчестър Юнайтед.
 
ИЗВАЖДАНЕТО НА ДЖИМ ЛЕЙТЪН ОТ ФИНАЛА НА ФА КЪП ПРЕЗ 1990 Г.
Лейтън е абсолютен титуляр в Абърдиън при Фъргюсън и мениджърът бързо го привлича на юг от границата. В преследването на първия трофей на Фърти в Англия, Лейтън прави грешка на финала на ФА Къп през 1990 г. с Кристъл Палас (3:3 след прод.) В преиграването мениджърът гласува доверие на Лес Сийли и тимът му печели с 1:0.
 
ПРИВЛИЧАНЕТО НА ЕРИК КАНТОНА
Преследването на шампионската титла се превръща като блъскане в стена за Манчестър Юнайтед. За да превърне един добър отбор във велик тим, Фърги измъква звездата на Лийдс Ерик Кантона и това извежда състава на “червените дяволи” на съвсем ново ниво.
 
ПРОДАЖБАТА НА ПОЛ ИНС
Точно както в случая с Макграт и Уайтсайд, Фъргюсън доказва, че той е господарят на съблекалнята. Пол Инс се е превърнал в авторитет сред съотборниците си, а според шотландецът халфът трудно се е приспособявал към новия стил на игра. Въпреки че Инс е любимец на феновете, той е продаден на Интер.
 
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВИПУСК92 НА ШКОЛАТА
Пол Инс, Марк Хюз и Андрей Канчелскис са популярните имена на Юнайтед през 1995 г. През същото лято обаче Алекс Фъргюсън вижда Аякс да печели Шампионската лига с отбор хлапета. Той е убеден, че може да постигне същите успехи с випуск92 на школата на “чевените дяволи. Затова той разкарва старите пушки и гласува доверие на Бекъм, Бът, Невил и Скоулс.
 
СЪЖИВЯВАНЕТО НА КЛУБНАТА ШКОЛА
Няколко месеца преди Фъргюсън да поеме Юнайтед, съседите от Манчестър Сити печелят Младежката ФА Къп с отбор от местни тийнейджъри. Новият мениджър на “червените дяволи” осъзнава, че клубът губи от слабата си школа и решава да промени политиката относно юношите. Той назначава Ноби Стайлс и Брайън Кид със задачата да намерят талантливи момчета от региона и ги окуражат да преминат на “Олд Трафорд”.
 
ПРОМЯНА НА СКАУТСКАТА СИСТЕМА
Майсторът на работата с млади играчи Ерик Харисън е доведен на “Олд Трафорд” от Рон Аткинсън през 1981 г., но Алекс Фъргюсън го запазва в клуба. Харисън се оплаква от качеството на младоците и определя това като основен фактор за липсата на таланти от школата, които да пробият в първия отбор. Фърги наема огромен брой скаути, които да търсят млади футболисти и по този начин дава голям избор при работата на Харисън.
 
ПРОДАЖБАТА НА ДЕЙВИД БЕКЪМ
Отношението баща-син между двамата е ключово за “червените дяволи” от средата на 90-те години до началните години на 21 век. Нарастването на рекламното влияние на Дейвид Бекъм довежда до редица противоречия. Прословутият инцидент с обувката в съблекалнята показва, че дните на Бекъм на “Олд Трафорд” са преброени. Халфът е продаден на Реал (Мадрид), а клубът привлича Кристиано Роналдо.
 
СМЕНИТЕ НА ФИНАЛА НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА
Партньорството между Дуайт Йорк и Анди Коул е донесло много незабравими моменти в шампионския требъл на Юнайтед през 1999 г., но на финала срещу Байерн нещата не се получават. Алекс Фъргюсън пуска в игра Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер и “червените дяволи” обръщат резултата в заключителните минути на мача в Барселона.
 
ЗАЩИТА ЗА КАНТОНА СЛЕД ИНЦИДЕНТА НА “СЕЛХЪРСТ ПАРК”
След инцидента с фена на Кристъл Палас на “Селхърст Парк” дори съпругата на Фъргюсън поставя под съмнение мястото на Кантона в отбора. Мениджърът обаче удря рамо на звездата си. Той пътува до Париж, за да убеди французина да не прекратява кариерата си. След изтърпяното наказание Кантона получава капитанската лента и има ключова роля за дубъла от 1996 г.
 
ПРИВЛИЧАНЕТО НА КРИСТИАНО РОНАЛДО
Играчите на Юнайтед не спират да говорят за португалския тийнейджър, който ги е развинтил по време на контролна среща със Спортинг в Лисабон. “Червените дяволи” от известно време работят по трансфера на Кристиано Роналдо, но след този мач Сър Алекс Фъргюсън реагира светкавично и плаща 12,5 милиона паунда.
 
ПРОДАЖБАТА НА КРИСТИАНО РОНАЛДО
Детската мечта на Роналдо е да играе за Реал (Мадрид) и Фърги осъзнава това желание. След като португалецът вкарва 42 гола през сезон 2007/08, шотландецът успява да го задържи на “Олд Трафорд” за още един сезон. След нови 26 попадения, шампионска титла и финал на Шампионската лига, шотландецът се съгласява да се раздели със звездата си срещу рекордните 80 милиона паунда.
 
РАЗДЯЛАТА С РОЙ КИЙН
Кийн бе говорителят на Фърги на терена. Халфът имаше важна роля за успехите на тима, но в годините на своя залез ирландецът стана прекалено критичен. Кийн напусна клуба, а Фъргюсън не направи нищо, за да го спре. Новата генерация на “червените дяволи” скоро щеше да спечели дубъл в първенството и Шампионската лига.
 
РАЗДЯЛАТА С РУУД ВАН НИСТЕЛРОЙ
Подобно на Кийн, Ван Нистелрой направи грешна стъпка. Той беше  изваден от финала за Купата на Лигата през 2006 г. заради слабото си представяне в мач срещу Ливърпул. Редица наблюдатели видяха в хода на Сър Алекс бъдещото напускане на холандеца. След това последва скандал между Ван Нистелрой и Кристиано Роналдо на тренировка. Напрежението беше пренесено в съблекалнята и Фъргюсън реши да запази португалеца и да се лиши от головете на холандеца.
 
ПРИВЛИЧАНЕТО НА РАЙЪН ГИГС
Гигс (по онова време известен като Райън Уилсън) играе за училището “Салфорд”. В мач срещу 15-годишните от школата на Юнайтед той вкарва хеттрик. Фъргюсън е силно впечатлен и отива директно в дома на хлапето, за да му предложи преместване в Манчестър Юнайтед.
 
ПРОМЯНА В ПЛАНОВЕТЕ ЗА ОТКАЗВАНЕ
През 2001 г. Сър Алекс Фъргюсън обяви, че ще напусне “червените дяволи” през лятото на 2002 г. Всички вече се подговяха за бъдещето на Юнайтед без шотландеца, когато мениджърът осъзна, че е взел погрешно решение и остана на поста си.
 
БИТКАТА ДА ЗАПАЗИ РУУНИ
Феновете на Юнайтед настръхнаха, когато разбраха, че Уейн Рууни не е обнадежден от бъдещите планове на клуба и отказва да подпише нов договор. Сър Алекс поведе скрита битка, за да успее да задържи на “Олд Трафорд” нападателя.
 
НАЗНАЧЕНИЕТО НА СТИВ МАКЛАРЪН ЗА АСИСТЕНТ ПРЕЗ 1999 Г.
Напускането на Байън Кид в посока Блекбърн през декември 1998 г. можеше да се окаже критично за Манчестър Юнайтед. Фъргюсън обаче не се паникьоса, свърши си работата и назначи Стив Макларън. В годините след това Макларън се превърна в спорна личност за английския футбол, но по онова време внесе свежи идеи на “Олд Трафорд” и допринесе за спечелването на требъла в годината на назначението си.
 
УСТОЯ НА ИЗКУШЕНИЕТО ДА ПОЕМЕ ДРУГ ОТБОР
Шотландия, Англия, Барселона и Челси се опитваха да го привлекат и да сложат край на престоя му на “Олд Трафорд”. Въпреки сериозните оферти, шотландецът устоя на изкушенията и остана лоялен на Манчестър Юнайтед.
 
ПОСЛУША СЪВЕТА НА СЪР МАТ БЪЗБИ
В края на 80-те години Фъргюсън е подложен на кръстосан огън. От една страна са феновете, чакащи дълго спечелването на трофей, а от друга страна са медиите, призоваващи за уволнението му. Той обаче се обърна към клубната легенда Сър Мат Бъзби и послуша съвета му да продължи с работата си по обновяването на отбора.
 
НАЗНАЧЕНИЕТО НА БРАЙЪН КИД ЗА ПОМОЩНИК-ТРЕНЬОР ПРЕЗ 1991 Г.
Фърги бе разбит от решението на дългогодишния му асистент Арчи Нокс да напусне и да се присъедини към Уолтър Смит в Рейнджърс точно преди финала за КНК. Той обаче реагира бърза и повиши занимаващия се със школата Кид. Съвместната им работа продължи близо осем години, а Брайън Кид изигра важна роля в утвърждаването на випуск92.