Мащабно изследване на допинг-тестове на водещи футболисти в света показва, че 68 играчи са използвали забранени анаболни стероиди, това твърди днес вестник „Сънди Таймс“. Според информацията учени са изследвали над 4000 проби от урина на играчи от водещите клубове в Англия, Испания, Италия и Германия след молба от страна на УЕФА.
 
Правени са анализи и на футболисти, играли в Шампионската лига, Лига Европа и на европейските първенства през 2008 и 2012 г. Резултатите показали, че 68 футболисти от общо 879 проверени са се провалили на допинг-тестовете. Няма да има специално разследване на тези резултати, тъй като изследванията са били анонимни.

"Ако резултатът е точен, то това означава разкрити нови случаи на употреба на забранени вещества. И това са участници във важни европейски футболни мачове, което означава сериозен проблем за футбола на най-високо ниво“, коментира професорът от Университета на Западна Шотландия Джулиън Бейкър.

Германската телевизия ARD също е запозната с казуса и допълва информацията, че тестовете са взети от 12 европейски антидопингови центрове. Телевизията потвърждава, че проверката е направена анонимно именно с цел да не се създава излишна истерия.

В някои от тестовете има по-висок резултат на тестостерон, което в някои моменти може и да не е резултат от приемане на допълнителни стимуланти. От УЕФА разкрили пред „Ройтерс“, че е имало лаборатории, които са отказали да предоставят свои тестове. Пълните резултати от изследванията най-вероятно ще излязат през ноември.