Бившият собственик на Челси Роман Абрамович иска от властите на ЕС по съдебен ред плащания в размер на повече от 1 милион долара, съобщава The Wall Street Journal.

Според източници на изданието, руският олигарх оспорва налагането на санкции срещу него и настоява да бъдат превени парите на благотворителен фонд, създаден от него след продажбата на Челси.

Друг руски бизнесмен Алишер Усманов също се опита да отмени санкциите на ЕС. В материалите, изпратени до съда, се посочва, че финансовите последици от санкциите могат да доведат до фалит на трите му дружества, което ще се отрази на живота на служителите му и техните семейства. В крайна сметка съдът отхвърли искането.

На 10 март Роман Абрамович бе включен в списъка със санкции на Великобритания и пет дни по-късно Европейският съюз наложи ограничения срещу бизнесмена. Усманов беше включен в списъка със санкции на ЕС на 28 февруари.

Абрамович купи Челси през 2003 г. за около 140 милиона паунда (около 233 млн. долара по тогавашния курс) от предишния собственик Кен Бейтс. През май руският бизнесмен продаде клуба на консорциума на американския бизнесмен Тод Боли, който предложи 4,25 млрд. паунда (5,34 млрд. долара) за Челси. В същото време британското правителство постави условие самият бизнесмен да не получава парите, събрани за клуба. Бизнесменът предлага тези пари да бъдат дарени на благотворителен в помощ на бежанците от Украйна.