Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола е отказал шест предложения на собственика на Челси Роман Абрамович, съобщава The Athletic.

Според изданието руският милиардер е обсебен от испанския специалист още докато Гуардиола трупаше успехи начело на Барселона. Първият опит на Абрамович да привлече Гуардиола в Челси е бил през 2010 година, а няколко месеца по-късно, след като Карло Анчелоти се раздели с лондончани, Пеп отново е бил потърсен. Третият опит е бил в началото на 2012 година, когато приключи краткият престой на Андре Вилаш-Боаш на "Стамфорд Бридж". Малко след това испанският специалист шокира с изказването, че иска да се оттегли в края на сезона и да си вземе почивка за една година.

Абрамович направил пореден опит преди началото на сезон 2012/13, въпреки че току-що Челси бе спечелил Шампионската лига с Роберто Ди Матео. През ноември 2012 година италианецът бе уволнен, а временно на поста бе назначен Рафаел Бенитес. Тогава лондончани са потърсили Гуардиола за пети път. Последният опит е бил след второто уволнение на Жозе Моуриньо - през декември 2015 година. Предложението към испанеца да поеме отбора било през лятото на 2016 година.

Отказите на Гуардила са били заради оформено негативно мнение за собственика на Челси, базиращо се на честите треньорски рокади, които извършва. Абрамович продължи тенденцията да сменя треньори и в следващите години, като  Франк Лампард бе 14-ият уволнен мениджър в ерата на руския милиардер, а Гуардиола защити легендата на "сините".

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА