Полуфиналният реванш от Шампионската лига между Атлетико (Мадрид) и Реал (Мадрид) ще бъде последният мач от евротурнирите, който ще се играе на стадион „Висенте Калдерон“. От следващия сезон „дюшекчиите“ се местят на новия си стадион „Метрополитано“ и затова официалният сайт на УЕФА предложи интересна публикация за сбогуване с досегашното домакинско съоръжение на Атлетико.

КРЕПОСТТА КАЛДЕРОН
Атлетико е изиграл 142 мача в евротурнирите на „Висенте Калдерон“ от откриването на стадиона през 1966 година. В тях „дюшекчиите“ са записали 104 победи, 24 равенства и за допуснали едва 14 загуби.

В КЕШ/Шампионска лига: 51 мача, 36 победи за Атлетико, 11 равенства, 4 загуби
В КНК: 29 мача, 20 победи за Атлетико, 6 равенства, 3 загуби
В Купата на УЕФА/Лига Европа: 62 мача, 48 победи за Атлетико, 7 равенства, 7 загуби

СПОМЕНИ
„Животът и всичките ми спомени са свързани с „Калдерон“. Първо като фен, а след това и най-силните ми години като футболист са на този стадион Ще бъде трудно, когато след време посещавам района, а стадионът го няма там.“
Фернандо Торес (играч на Атлетико в периода 2001-07, и от 2015 до момента)

„Веднъж, когато вкарах гол и направих традиционната си имитация на стрелба с лък, за 20 секунди видях какво означава това за феновете, стоящи зад вратата. Това беше момент на неизмеримо щастие. Имах късмета да погледна в очите на хората. Това е незабравимо.“
Кико (футболист на Атлетико в периода 1993-2001)

„Всеки пък, когато излизам на този терен, това е сбъдната мечта. Много играчи губят това удоволствие, когато играят дълго време за един клуб, на същия стадион. При мен е точно обратното. Всеки път, когато излизам на „Калдерон“, става още по-емоционално.“
Габи (играч на Атлетико в периода 2002-07 и от 2011 година до момента)

„През 1993 година изоставахме с 0:3 от Барселона, а след това спечелихме с 4:3. Аз вкарах победния гол. Паднах на колене да ликувам. Спомням си, че тогава видях една жена да плаче зад вратата, тъй като синът и искал да си тръгнат при 0:3. Добре е, че останаха.“
Хосе Луис Каминеро (футболист на Атлетико в периода 1993-98, сега спортен директор на клуба)

ПЕТ ПАМЕТНИ ЕВРОПЕЙСКИ НОЩИ
Атлетико – Каляри 3:0, сезон 1970/71, КЕШ, 1/8-финал
Победата е считана за първия велик мач от евротурнирите, игран на „Висенте Калдерон“. Атлетико губи първия мач с 1:2, но Луис Арагонес блесни на реванша с хеттрик.

Атлетико – Селтик 2:0, сезон 1973/74, КЕШ, полуфинал
Нулевото равенство е известно в клубната история на „дюшекчиите“ като „Битката от Глазгоу“, тъй като е изпълнено със зловещи нарушения от страна на двата отбора. Балансът между двата отбора е нарушен, когато в 77-ата минута на реванша Хосе Гарате открива резултата. След това гол на Абелардо Родригес гарантира на Атлетико първото участие във финал на КЕШ.

Атлетико – Валенсия 4:2, сезон 2011/12, Лига Европа, полуфинал
Диего Симеоне пое представящия се неубедително Атлетико през януари 2012 година и сътвори невероятно възраждане на отбора. Мачът с Валенсия е прекрасен пример за офанзивен футбол и дава на „дюшекчиите“ голямо предимство за класиране на първия от многото си финали под ръководството на аржентинеца. Радамел Фалкао вкара два гола. „Червено-белите“ спечелиха реванша с 1:0.

Атлетико – Милан 4:1, сезон 2013/14, Шампионска лига, 1/8-финал
Преди жреия Съли Мунтари от Милан непредвидливо изразява надежда отборът му да се падне срещу Атлетико. Той е принуден да си върне думите назад, след като мадридският тим, воден от Диего Коста, вкарва четири гола на седемкратния европейски клубен шампион.

Атлетико – Барселона 2:0, сезон 2015/16, Шампионска лига, полуфинал
„Дюшекчиите“ бяха елиминирали Барса от турнира две години по-рано, повторението на този успех беше много по-впечатляващо. Каталунците спечелиха първия мач с 2:1, но на реванша Атлетико заличи този пасив с два гола на Антоан Гризман. „Елиминирахме най-добрия отбор в света за последното десетилетие, а вероятно и на всички времена. Още повече – направихме го два пъти“, заяви Симеоне след мача.

КАКВО СЛЕДВА
От следващия сезон Атлетико ще играе домакинските си мачове на „Метрополитано“, който е отдалечен на 16 км североизточно от „Висенте Калдерон“. Новият стадион е с капацитет от 67 000 места и за разлика от предшественика си има козирка над всичките сектори. „Метрополитано“ ще приеме финала на Шампионската лига през 2019 година. „Висенте Калдерон“ ще бъде съборен.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?
* Атлетико е единственият клуб, спечелил Междуконтиненталната купа (предшественикът на Световното клубно първенство), без да е ставал континентален шампион. Байерн печели КЕШ през 1974 година, но решава да не играе срещу Индепендиенте. Мястото на баварците е заето от „дюшекчиите“, които губят първия мач с 0:1, но след това печелят реванша на „Калдерон“ с 2:0 и взимат трофея.

* През 1981 година тогавашният президент на Атлетико (Мадрид) Алфонсо Кабеса призовава феновете на отбора да не ходят на „Сантяго Бернабеу“ за мадридското дерби с Реал. Вместо това ги кани на „Висенте Калдерон“, където да слушат мача по радиото и да ядат картофена тортиля. Около 10 000 души приемат поканата и вероятно са останали доволни, че са пропуснали мача на „Бернабеу“, тъй като техният отбор губи с 0:2.

* „Висенте Калдерон“ е един от стадионите в Испания, които най-често приемат музикални концерти. Един от най-паметните се състои през 1982 година, когато „Ролинг Стоунс“ продължават да свирят въпреки проливния дъжд над испанската столица.

* Стадионът е бил арена на три мача от световното първенство през 1982 година. Всички те са част от втората групова фаза: Франция – Австрия 1:0, Франция – Северна Ирландия 4:1 и Австрия – Северна Ирландия 2:2.

* През 2008 година Атлетико приема ПСВ Айндховен в мач от групите на Шампионската лига пред празни трибуни заради наказание. Около 1000 от най-верните фенове на „дюшекциите“ се събират около стадиона и слушат развитието на мача по радиото.