Един от най-популярните гръцки клубове АЕК най-вероятно ще обяви банкрут и доброволно ще предпочете да играе в аматьорската Трета лига, реши Бордът на директорите. Грандът от Атина има огромни финансови задължения, а кризата в Гърция не дава индикации, че скоро ще се появи инвеститор, който да поеме издръжката и изчистването на дълговете.

Среща на акционерите вчера формално предприе тези стъпки- по ликвидация и подаване на документи за участие в трета лига. АЕК изпадна  от Суперлигата и трябваше да продължи във втора дивизия, която също е професионална. Решението за изваждането на отбора най-вероятно ще бъде узаконено на ново събрание на акционерите и шефовете на 7 юни. Проверка днес на финансите, сметките, документите и жалбите от играчи, администратори и институции е показала, че АЕК няма как да покрие изискванията за лиценз във втора дивизия.

През март президентът на клуба Андреас Димитрелос бе арестуван заради неплатени данъци от клуба в размер на 170 милиона евро, съобщиха от полицията в гръцката столица. 54-годишният бизмесмен доброволно е отишъл в ареста и днес ще даде показания пред прокуратурата.

Задълженията на Димитрелос са отпреди идването му в АЕК миналата година. Те са преструктурирани съобразно държавния кодекс за дълговете и не са се увеличили през настоящата фискална година.

Прокуратурата е издала заповеди за арестите на всички ръководители на клуба от 2004 година до октомври 2012 година - Демис Николаидис, Йоргос Кинтис, Никос Танопулос и Ставрос Адамидис.

"Жълто-черните", които са играли и в Шампионската лига, били са 11 пъти шампиони на страната и 14 пъти са вдигали Купата на Гърция, от новия сезон ще се състезават в Южната трета дивизия. "В момента няма как да говорим за селекция, подготовка и каквото и да е по спортните въпроси. Нашата задача е да спасим клуба от окончателно закриване", заяви Андреас Димитрелос.