Нападателят на Щутгарт Силас Вамангитука, който вкара 11 гола през миналия сезон в Бундеслигата, хвърли голяма бомба в немския футбол. Нападателят на ДР Конго обяви, че е играл под фалшива самоличност и с различна дата на раждане.

Това се дължи на бившия му мениджър, който често използвал подобни измами в практиката си. Преди три години агентът приютил 19-годишния младеж в дома си в Париж и му намерил отбор във Франция.

Африканецът обяснил пред управата на Щутгарт, че истинското му име е Силас Катомпа Мвумпа и не е роден на 6 октомври 1999 г., а точно година по-рано.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"През последните няколко години живеех в постоянен страх и също така бях много притеснен за семейството си в Конго. За мен беше трудна стъпка да разкрия историята си", заяви Силас.

Щутгарт изрази предположение, че промяната на самоличността е направена, за да се избегнат плащания на първия клуб в кариерата на играча в ДР Конго, а по този начин се увеличава зависимостта на Силас от неговия мениджър.

„При нас е постъпило запитване от страна на Германската футболна лига относно казуса. Ще разгледаме случая, за да решим какво може да се направи. Едно е сигурно. Вече е твърдо късно да променим протоколите за представянето на футболиста през миналия сезон, тъй като са минали всички възможни срокове“, обявиха от Германския футболен съюз.

Силас е част от Щутгарт от лятото на 2019 г. и първоначално помогна на швабите да спечелят промоция за Бундеслигата, а след това направи силен сезон, в който вкара 11 гола и направи 5 асистенции. В турнира за Купата се отличи с две попадения и две голови подавания.

Разкритието му беше прието като огромна сензация не само в Германия, но и в Европа.