Защитникът на Байерн (Мюнхен) Давид Алаба е бесен на френските лекари, които предложиха ваксина срещу коронавирус да бъде изпробвана в Африка.

Както БЛИЦ Спорт писа преди 3 дни и други популярни футболисти изригнаха срещу това предложение

Давил Алаба

"Лекари или клоуни са тези? Това е расизъм, който никога не бих могъл да си представя. Срамно и абсолютно неприемливо!

Африка скочи на белия свят заради COVID-19: Кучи синове, не сме опитни свинчета!

Всички трябва да сме заедно и да работим ръка за ръка, за да се преборим с този вирус", написа Алаба в социална мрежа.

Бащата на футболиста е нигериец,а майката - филипинка. Той е роден във Виена и играе за националния отбор на Австрия.

Легендарните бивши футболисти Дидие Дрогба и Самуел Ето'о заформиха разговор в социалните мрежи, в които споделиха видеоклипа на въпросните лекари Жан Пол Мира и Камил Лохт.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Под него тъмнокожите легенди попиляха с обиди медиците, както и всички европейци.

„Ку*и синове, вие сте ши****ци. Африка не е вашата детска площадка“, написа Самуел Ето'o.

В чата се включи и бившият футболист на Челси Демба Ба: "Добре дошли в Западния свят, където белите имат себе си за толкова висши същества, че расизмът се превръща в нещо банално“.

 „Африка не е лаборатория, хората там не са опитни свинчета. Тези думи на докторите са отвратителни. Не трябва да продължаваме да търпи това!“, отсече Дрогба.

В същото време много световни медии започнаха да критикуват реакцията на чернокожите футболисти, като отчитат факта, че в няколко страни вече се тестват ваксини върху хора. Това се случва и с бели мъже и жени. Ако бъде създадена подобна ваксина, тя ще предпазва всички хора, независимо от цвета на кожата им.

Наскоро Националният институт за алергиите и инфекциозните заболявания в Сиатъл обяви, че започват клиничните изпитания с хора на ваксина срещу коронавируса. Доброволците, участващи в експеримента, ще бъдат наблюдавани в течение на година.

За участието в теста са избрани 45 доброволци, на всеки от тях ще бъде поставена на два пъти ваксина с една и съща доза в интервал от 28 дни. Самите дози ще се различават и ще бъдат 25, 100 и 150 микрограма. Изследването ще оцени безопасността на ваксината и способността й да създава имунен отговор при пациентите, а също така ще бъде определена оптималната дозировка.

В Китай също вече учени използват метода с ваксини върху хора.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!