Отказването на Месут Йозил от националния отбор на Германия предизвика много полемики. Футболистът с турски произход мотивира решението с расизъм и дискриминация, а в коментарите се включиха много известни личности. Сред тях бе и президентът на Байерн Ули Хьонес, който нарече Йозил "призрак" и обяви играта му за "насра*а".

Хьонес получи отговор от мениджъра на Йозил.

"Коментарът на Хьонес не кореспондира с реалния проблем. Той се опитва да отвлече вниманието от проблема с расизма и дискриминацията в Германия, който стои много остро", каза Еркут Согут.

"Статистиката на Йозил за Бундестима говори сама за себе си - 23 гола и 40 асистенции. Йозил е ставал пет пъти Футболист номер 1 на Германия, три от които след Мондиал 2014. Как може призрак да печели титли и награди? Месут създаде повече положения на Мондиал 2018 от всеки друг. Защо Хьонес не коментира представянето на играчите на Байерн на световното? Те бяха цели осем. Щом Йозил е  слаб футболист, какво виждат в него по-големи специалисти от Хьонес като Йоаким Льов, Арсен Венгер и Жозе Моуриньо?", попита импресариото.