Марко Ройс стана свободен агент, след като договорът му с Борусия (Дортмунд) изтече с края на сезона в Бундеслигата. 35-годишният халф е пред трансфер в Лос Анджелис Галакси от МЛС.

Сделката обаче няма да излезе без пари, каквато е общоприетата практика при свободен трансфер. Оказва се, че ЛА Галакси трябва да плати на друг отбор, за да може Ройс да облече екипа на тима.

По този начин в сметките на Шарлът ФК от МЛС трябва да влезе сумата от 350 000 долара. Това се дължи на уникално правило, използвано само във футболната лига на САЩ и Канада.

Според него, всеки тим от МЛС може да направи „Списък на откритията“, в който попадат максимум седем футболисти от световна величина. По този начин клубът запазва правата за откривателство на съответния играч и предимство за подписването на договор с него, ако той пожелае да играе в шампионата.

Шарлът ФК е вписал Марко Ройс в своя „Списък на откритията“ и поради тази причина Лос Анджелис Галакси трябва да плати таксата от 350 000 долара, за да може да привлече бившия германски национал. Халфът ще получава заплата от максимум 1,7 милиона долара, тъй като не попада в трите изключения от тавана на заплатите. Листата с тях в Галакси е запълнен.