Световното първенство в Катар през 2022 година ще предизвика организационен хаос за повечето национални шампионати в Европа. Особено силно ще бъдат засегнати първенства, които нямат зимна пауза или поне ясно изразена такава. Това са двете най-силни национални лиги – английската Висша лига и испанската Примера дивисион.

Това се знаеше, още когато беше обявено, че Мондиал 2022 ще се проведе през месеците ноември и декември (21 ноември – 18 декември 2022 г.). Въпреки това и първенство, като Бундеслигата, което има зимна пауза, ще има проблеми с организацията на програмата си. Всъщност, най-пострадали ще бъдат играчите и участниците на световното първенство.

Те нямат да имат никакво време за стиковане на съставите и аклиматизация на играчите. Между края на есенния полусезон в Бундеслигата и началото на световното първенство ще има само осем дни! Това ще създаде сериозни проблеми, тъй като от студената Европа футболистите за кратко време ще трябва да свикват с жегите в Катар.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За сравнение – между края на сезона през 2018 г. и началото на световното първенство в Русия имаше пауза от пет седмици. Освен това заради Мондиал 2022 първенствата ще имат и по-кратка лятна пауза. Вместо традиционните осем седмици, ще се почива само шест.

Германското издание „Кикер“ обяви, че сезон 2021/22 в Бундеслигата ще завърши на 14 май. На 21 май ще е финалът за Купата на Германия, а финалната среща на Шампионската лига ще се проведе на 28 май. Следващият сезон на германския шампионат ще стартира на 29 юли.

Огромен проблем ще има и с програмата на европейските клубни турнири, които по традиция имат два кръга в периода, когато ще се играе Мондиал 2022. Освен това участниците на световното първенство със сигурност ще искат дати, в които да проведат контролни срещи за подготовката си за шампионата.