Една от легендите на швейцарския футбол Александър Фрай сложи край на професионалната си състезателна кариера. 33-годишният нападател изигра последния си мач за Базел през уикенда при домакинската победа над ФК Цюрих с 3:1 в среща от 27-ия кръг на Суперлигата.

Фрай си взе сбогом с феновете на „Санкт Якоб Парк” по най-добър начин, отбелязвайки красиво изравнително попадение от фаул в 58-ата минута за 1:1, за да даде началото на обрата в полза на Базел. Това бе 108-и гол на нападателя с екипа на родния му клуб. Раздялата му с феновете бе емоционална, а след победата Базел се утвърди на първо място във временното класиране и продължава битката си за защита на титлата, след като има преднина от 3 точки пред рекордьора с 27 титли Грасхопър.

Кариерата на Александър Фрай започна през 1997 година в Базел, а от 1999 до 2009 година той преминава последователно през тимовете на Тюн, Люцерн, Сервет, Рен и Борусия (Дортмунд). След това отново се завръща в Базел, с екипа на който има общо 166 мача и 108 гола.

В своята кариера той е изиграл 522 срещи и реализирал 310 гола. За националния отбор на Швейцария нападателят е вкарал 42 попадения в 84 мача.

От следващия сезон Александър Фрай ще бъде спортен директор на Люцерн, където се подвизава българският нападател Димитър Рангелов.