Рекордьорът по отбелязани голове за националния отбор на Швейцария Александер Фрай ще сложи край на кариерата си в края на сезона.
 
“Разбрах, че има много по-важни неща от футбола, победите и загубите”, заяви 33-годишният нападател на специална пресконференция, организирана от клубния му тим Базел.
 
Фрай, който спря да играе за Швейцария след нулевото равенство срещу България през март 2011 г., има 42 гола в 84 мача за националния отбор. Бившият нападател на Борусия (Дортмунд), Рен и Сервет е участвал на две световни и две европейски първенства.
 
Мечтата на Александер Фрай да води Швейцария по време на Евро 2008, на което страната беше домакин заедно с Австрия, беше помрачена от контузия, получена в първия мач на турнира срещу Чехия.
 
На Евро 2004 той получи наказание от три мача, след като видеозапис доказа, че е наплюл английския национал Стивън Джерард. В знак на угризение Фрай осинови лама от зоопарка в Базел.
 
На клубно ниво нападателят стана голмайстор на френското първенство с Рен през 2005 г. Той е водещият реализатор на швейцарския шампионат за последните два сезона. За Базел Александер Фрай има 604 мача, в които е реализирал 307 гола.