Американският бизнесмен Стан Крьонке фактически стана собственик на английския Арсенал. Той се съгласи на сделка за 1,2 милиарда долара, с която придоби още 32,9% от акциите на клуба.
 
Американецът е купил акциите на членовете на борда на директорите Дани Физман и Нина Брейсуел-Смит. По този начин Крьонке увеличи дела си от 29,9 на 62,89% и сложи край на спекулациите за намерението си да стане владетел на контролния пакет.
 
След като стана притежател на повече от 30% от акциите на Арсенал, Крьонке трябва да направи оферта за купуване на останалите дялове от клуба.
 
63-годишният Крьонке е собственик на “Крьонке Спортс Ентерпрайсис”. Холдингът държи редица спортни клубове в Съединените щати. В списъка са Денвър Нъгетс от НБА, Колорадо Рапидс от МЛС, състезаващият се в НХЛ Колорадо Авъланч, тима по лакрос Колорадо Мамут и Сейнт Луис Рамс от НФЛ.
 
Четири отбора от Висшата лига вече са собственост на американци – Малкълм Глейзър притежава Манчестър Юнайтед, Джон Хенри купи Ливърпул, Ранди Лърнър е собственик на Астън Вила, а Елис Шорт на Съндърланд. Челси, Манчестър Сити, Фулъм, Блекбърн и Бирмингам също са притежание на чужденци./БЛИЦ