ФИФА е изправена пред сериозен проблем. Световната футболна централа трябва да реши дали да анулира резултат от квалификациите за Мондиал 2022 в Зона Европа. Подобно развитие ще бъде със силата на скандал, какъвто прецедент до момента не се е случвал във футбола. Причината е, че участие във въпросната среща е взел хванат с допинг футболист, който вкарва решителни голове за крайния изход от двубоя.

Става дума за мача от Група „D“ между Казахстан и Украйна (2:2). И двата гола за домакините са дело на Руслан Валюлин, който първо бележи за 1:1 в 74-ата минута, а след това и за 2:2 в шестата минута на добавеното време.

Интересен в ситуацията е фактът, че Валюлин е дал положителна проба за допинг на 12 август в мач от квалификациите за Лигата на конференциите като футболист на клубния си тим Тобол (Костанай) при загубата с 0:5 от словашкия Жилина. Резултата от теста обаче не е обявен преди 1 септември, когато е въпросната среща между Казахстан и Украйна.

От футболната федерация на Казахстан изразиха увереност в невинността на Валюлин. Футболистът е дал писмено обяснение, в които твърди, че забраненият препарат е попаднал в организма му при употреба на витамини.

Според правилата на УЕФА един случай на положителна допинг проба в даден отбор не е достатъчен за анулирането на резултата от мач. От друга страна става дума за футболна среща, която попада в периода на временно лишаване от състезателни права на Руслан Валюлин до решаване на казуса. Освен това световната квалификация е под егидата на ФИФА, а не на УЕФА. Още повече, че попаденията на казахстанския национал имат решителен ефект върху крайния резултат от мача.  С две думи - сложен казус, какъвто досега в историята на футбола не е имало.