Крилото на Гана и Олимпик (Марсилия) Андре Аю получи наградата на “БиБиСи” за най-добър футболист на Африка за 2011 година. 21-годишният футболист тръгна по стъпките на своя баща Абеди Пеле, който получи приза точно преди 20 години. Именно африканската легенда връчи наградата на своя наследник.

Аю спечели в конкуренцията на Яя Туре, Жервиньо, Самуел Ето’о и Сейду Кейта.

“За мен е чест да държа тази престижна награда, особено като зная какви футболисти са я получавали в миналото. Благодаря на хората, който гласуваха за мен – в Гана, Африка и по света. Ще работя много, за да им покажа, че са направили правилния избор”, заяви Андре.

Наградата се дава на най-добрия футболист на Африка от 1991 година насам, като в нея гласуват фенове. Абеди Пеле е първият победител, а Аю петият ганаец след баща си, Самуел Куфур, Майкъл Есиен и миналогодишният победител Асамоа Гиан. Единствено нигерийците Нванко Кану и Джей Джей Окоча са получавали приза по два пъти.

Абеди Пеле има трима сина и една дъщеря от жена си Маха. Андре и Джордан играят за Олимпик (Марсилия), а Рахим за белгийския Лиерс. И тримата имат мачове за националния тим на Гана.