Новата звезда на ПСЖ Дейвид Бекъм се очаква да направи дебюта си в Лига 1 тази вечер в сблъсъка с Олимпик (Марсилия), който до голяма степен е определящ за битката за титлата. Макар присъствието на Бекъм в тима от Париж да има повече икономически, отколкото футболен смисъл, феновете на ПСЖ все пак чакат със затаен дъх дебюта му. Най-интересното е, че доброто момче на английския футбол ще се изправи срещу лошото – Джоуи Бартън, който носи екипа на марсилци.

Списание “Франс Футбол” определи сблъсъка като битка на Дявола и Ангела, като извади и всички контрасти между двамата.

На първо място изданието отбелязва, че Бекъм е привлечен основно заради парите. Присъствието му в състава гарантира огромни приходи, които дори не могат да се изчислят. В същото време фактът, че цялата му заплата отива за благотворителност означава, че той едва ли ще се бори за водеща роля в отбора. Просто ще се появява на терена в края на мачовете и основно от него ще се очаква да даде един-два хитри паса и да изпълнява фауловете пред наказателното поле. Докато ролята на Бартън е точно обратната. Неговата страст в тренировките и в мачовете е ключова за Олимпик. Той е човекът, който трябва да води съотборниците си към успехи. Да ги амбицира за битка.

За Дейвид Бекъм е достатъчно да кацне на летището в Париж и цяла Франция полудява по него. Дават го по телевизията, по радиото, снимките му са във всички вестници. Коментират го легенди и специалисти. А Бартън вече получава само миноритарно внимание и то, ако отново се забърка в някой скандал с неуморните си коментари в социалната мрежа “Туитър”.

В Англия Бекъм е герой. Не само футболен, но и социален. За Бартън остава ролята на лошото момче. Докато Дейвид работи за имиджа на Лондон покрай Олимпийските игри, Джоуи беше изгонен в най-важния мач от Висшата лига – КПР – Манчестър Сити. Той се сби последователно с трима играчи на “гражданите”, остави отбора си с човек по-малко и в крайна сметка Сити стигна до победата и титлата във Висшата лига.


  Дейвид Бекъм Джоуи Бартън
 
Възраст 37 30
Седмична заплата 150 000 паунда 70 000 паунда
Отболи Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид), ЛА Галакси, Милан, ПСЖ Манчестър Сити, Нюкасъл, КПР, Олимпик (Марсилия)
Мачове 517 278
Голове 97 29
Трофей Шампион на Англия (6 пъти), Шампионска лига (1),
ФА Къп (2), Шампион на испания (1), Купа на Испания (1),
Шампион на САЩ (1)
Шампион в Чемпиъншип (1)
Мачове за Англия 115 1